TSB 21-047
Przedłużenie gwarancji: 2016-20 HR-V CVT Przedwczesne pogorszenie paska
Przedłużenie gwarancji: 2016-20 HR-V CVT Przedwczesne pogorszenie paska
Ciekawe, kolejna awaria CVT z napędem na wszystkie koła.Właśnie padła mi skrzynia biegów CVT w moim HR-V AWD EX z 2018 roku t
Nie rozumiem... Twoja 7-letnia gwarancja na CVT wygasła.Mam HRV z 2016 roku, kupiony w grudniu 2016 roku, więc w ramach 7-letniej gwarancji. Z ciekawości, czy z tym problemem muszę "poczekać i zobaczyć", czy mogę poprosić lokalnego dealera o zajęcie się tym, póki jest jeszcze na gwarancji?
Och, wow, masz rację... Źle obliczyłem i myślałem, że mam jeszcze rok! Miałem kilka akcji serwisowych, w których zrobili aktualizację oprogramowania i coś jeszcze. Może to było to? Wszystkie inne akcje serwisowe zrobione AFAIK, więc może jestem w porządku.Nie rozumiem... Twoja 7-letnia gwarancja na CVT wygasła.
Jeśli data uruchomienia Twojego HRV to grudzień 2016, to 7 lat minęło w grudniu 2023.
Czy w ciągu ostatnich kilku lat nie miałeś przeprowadzonej akcji serwisowej/TSB dotyczącej CVT?
A co z wszystkimi innymi możliwymi akcjami serwisowymi dotyczącymi Twojego HRV?
To tylko aktualizacja oprogramowania, więc powinieneś jak najszybciej załatwić to w salonie.Mam HRV z 2016 roku, kupiony w grudniu 2016 roku, więc w ramach 7-letniej gwarancji. Z ciekawości, czy z tym problemem muszę "poczekać i zobaczyć", czy mogę poprosić lokalnego dealera o zajęcie się nim, gdy wciąż jest na gwarancji?
PS: Kiedy wchodzę na stronę Honda "Wywołania", dowiaduję się, że żadne nie są otwarte, więc zakładam, że nie jest to takie wywołanie.
Jeszcze nie - ale nie przejechałem nawet 40 000 mil. Planowałem to zrobić wkrótce - w końcu powiedzieli mi to podczas ostatniej wymiany oleju.Lol, mam nadzieję, że śledzisz konserwację swojego HRV o wiele lepiej niż śledzisz wezwania serwisowe swojego HRV!
Na przykład, kiedy i ile mil temu wymieniłeś płyn w CVT?
Też nie jesteś zbyt dobry w prowadzeniu rejestrów. Czas to doprowadzić do porządku.Jeszcze nie - ale nawet nie przejechałem 40 000 mil. Planowałem to zrobić wkrótce - w końcu powiedzieli mi to podczas ostatniej wymiany oleju.
Dzięki za ciągłą krytykę.Też nie jesteś zbyt dobry w prowadzeniu dokumentacji. Czas to ogarnąć.
O czym ty mówisz?! Jesteś wariatem.Dzięki za twoją ciągłą krytykę.![]()
Nie jestem pod wrażeniem Toyoty, chociaż są one obecnie uważane za najbardziej amerykański pojazd.Pamiętam, jak Honda zdobywała przyczółek w USA, sprzedając małe motocykle w sklepach z narzędziami i nie mając jeszcze salonów. W kolejnych dziesięcioleciach Honda zapewniła jakość, która była zdumiewająca, a klienci kupowali, kupowali i kupowali.
Ale Honda jest obecnie prawdopodobnie prowadzona przez menedżerów, którzy nie są entuzjastami samochodów/motocykli i byliby równie zadowoleni z produkcji lodówek, butów itp.
Gdy pasja znika, znika również jakość, a Honda jest daleko za szczytem jakości.
Kiedy zmarł Walter P. Chrysler, jego firma zaczęła się dławić.
Kiedy zmarł Soichiro Honda, jego firma zaczęła się dławić.
Myślę, że rodzina Toyoda założyła i wciąż prowadzi Toyotę, a ich firma jeszcze się nie dławi.
Przykro mi słyszeć, że skrzynia biegów CVT Twojego HRV z 2016 roku uległa awarii po upływie 7-letniej przedłużonej gwarancji.HRV mojej żony z 2016 roku właśnie zaczął wyrzucać kod P0793 i nie przekracza 40 mil na godzinę. Świecą się kontrolki na desce rozdzielczej i kontrolka układu hamulcowego. Akumulator jest dobry 13,5 V, korek wlewu paliwa bez problemów. Ma 88 tys. mil przebiegu. Niestety, jest tuż poza przedłużoną gwarancją (oczywiście) i muszę zdecydować, co zrobić. Muszę go odholować, aby go dalej zdiagnozować i obawiam się, że problemem jest skrzynia biegów, na podstawie kodu i informacji w Internecie (???). Mógłbym go odholować do Hondy lub renomowanego warsztatu zajmującego się wymianą skrzyni biegów. Czy ktoś wie, czy Honda przekroczyła 7-letnią przedłużoną gwarancję na CVT? Nie chcę tam jechać i utknąć z ogromnym rachunkiem od dealera, jeśli wymiana skrzyni biegów może to zrobić niższym kosztem.
Szukam porady, jaką drogę obrać?
Aktualizacja: Awaria stalowego paska CVT skrzyni biegów. Honda America nie pokryłaby kosztów, ponieważ minęły całe 3 miesiące od przedłużonej gwarancji (z powodu ich strasznego braku jakości) w tych beznadziejnych skrzyniach CVT. Zarówno dealer, jak i prywatny warsztat stwierdzili, że jest to powszechny problem. Byliśmy lojalnymi nabywcami Hondy (5 w ciągu ostatnich 24 lat). Już nie. Jakość układu napędowego Hondy zniknęła i wcale nie wspierają swoich lojalnych klientów. Kupujemy również hybrydy Toyoty, które były bez zarzutu w zakresie jakości układu napędowego. Nie dotknąłbym hybrydy Hondy, a tym bardziej żadnej Hondy teraz z ich spadkiem jakości. Słyszałem o tym i teraz doświadczyłem tego na własnej skórze. Smutna Honda. Mam nadzieję, że wszystko dobre dla każdego, kto ma do czynienia z tymi problemami z jakością Hondy. Naprawimy nasz w prywatnym (nie-Hondowskim) warsztacie i wymienimy na nową, niezawodną Toyotę. Toyoty Hybrydy, które mieliśmy, były również niezwykle niezawodne i wydajne pod względem mpg. Gorąco polecam. Wszystkiego dobrego i dziękuję za całą pomoc w próbie rozwiązania tego PROBLEMU Z JAKOŚCIĄ I WSPARCIEM HONDA.
... CVT HRV mojej żony uległo awarii przy przebiegu zaledwie 88 tys. mil .... Płyn do skrzyni biegów Honda Lifetime to kupka gówna.
Moim zdaniem, bez gwarancji na Twój HRV CVT, jesteś uzasadniony w obawach.Cześć wszystkim. Mam Hondę HR-V 2018 z przebiegiem 120 000 km (75 000 mil). Wymieniłem olej w skrzyni biegów przy: 63 000 km (39 000 mil) i 100 000 km (62 000 mil). Za każdym razem, gdy wymieniam płyn w skrzyni biegów, przepuszczałem go przez drobny filtr i nic nie znaleziono, a korek magnetyczny był czysty. Zrobiłem SB przy około 65 000 km (40 000 mil). Bardzo martwię się o tę awarię skrzyni biegów. Planuję zatrzymać ten samochód tak długo, jak będzie jeździł, z celem przejechania co najmniej 240 000 km (150 000 mil), czyli około 7 lat. Wszystkie przeglądy wykonałem znacznie przed zalecanymi interwałami. Teraz martwię się, czy to wszystko nie poszło na marne! Nie mam nic przeciwko wymianie płynu w skrzyni biegów nawet co 20 000 km (12 500 mil), co dla mnie oznacza co roku. Czy uważasz, że SB naprawdę pomaga? Szukając w Internecie, wydaje się, że większość awarii dotyczy modelu 2016, a nieco więcej w 2017 i 2018. Co sugerujesz?