Honda HR-V Forum banner
181 - 200 of 262 Posts
Właśnie miałem awarię skrzyni biegów CVT w moim HR-V AWD EX z 2018 roku, który kupiłem jako certyfikowany używany w 2021 roku z przebiegiem 60 tys. mil. Samochód był objęty roczną gwarancją od zderzaka do zderzaka, a następnie 7-letnią / 100 tys. mil gwarancją na układ napędowy od dealera Hondy, od którego go kupiłem. Kiedy tylko przekroczyłem nieco ponad 100 tys. mil, usłyszałem jakieś zgrzytanie i ze względu na to, że okres gwarancji już minął, zabrałem go do mojego regularnego mechanika, który po obejrzeniu nie zdiagnozował problemu ze skrzynią biegów, ponieważ hałas pojawiał się tylko pod obciążeniem. Znaleźli biuletyn serwisowy Hondy dotyczący hałasu, który brzmiał dokładnie tak samo jak hałas dochodzący z mojego samochodu. W biuletynie stwierdzono, że można go naprawić za pomocą aktualizacji oprogramowania układu napędowego u dealera Hondy. Umówiłem się więc na wizytę u mojego dealera. Zanim zdążyłem go przywieźć, pewnego dnia, gdy wracałem do domu z odebrania córki, wszystkie kontrolki ostrzegawcze na desce rozdzielczej zaczęły migać, a samochód przeszedł w tryb awaryjny i udało mi się zjechać na pobocze autostrady. Kiedy się zatrzymałem, nie mogłem go zwolnić z hamulca postojowego, który się włączył. Nawet laweta, która w końcu przyjechała, nie mogła zwolnić elektronicznego hamulca postojowego. Później okazało się, że nie przestrzegaliśmy właściwej procedury jego zwalniania. W każdym razie, kazałem go odholować do mojego mechanika, ponieważ gwarancja wygasła, a kod diagnostyczny dotyczył czujnika prędkości. Potem zadzwonili do mnie, że kiedy wyjęli czujnik ze skrzyni biegów, był on pokryty wiórami metalu ze skrzyni biegów. Następnie, bez wyjmowania aluminiowej miski olejowej skrzyni biegów, przeprowadzili test magnesu i magnes przykleił się do miski, co wskazywało na obecność wystarczającej ilości metalu w misce, aby przyciągnąć magnes. Na szczęście przypomniałem sobie z tego forum o biuletynie serwisowym skrzyni biegów, który Honda wydała dla skrzyń biegów CVT w modelach HR-V z lat 2016-2020 z wadliwymi paskami, które uległy pogorszeniu i pozostawiły wióry metalu w skrzyniach biegów, powodując ich awarię. Pojechałem więc z nim do dealera i ostatecznie wymieniłem skrzynię biegów całkowicie na koszt Honda USA, w tym zapewnienie samochodu zastępczego na czas naprawy!

Wielkie podziękowania dla tego forum za tę informację na temat problemu ze skrzynią biegów. Czapki z głów również dla Briana i Carlosa z Gerald Honda of Countryside Illinois, którzy zajęli się całą sprawą za mnie! Skrzynia biegów jest teraz objęta pozostałą częścią 7-letniej gwarancji na 150 tys. mil, którą Honda przedłużyła dla tych problematycznych skrzyń biegów.

Właśnie padła mi skrzynia biegów CVT w moim HR-V AWD EX z 2018 roku t
Ciekawe, kolejna awaria CVT z napędem na wszystkie koła.
Ale moja skrzynia CVT 2WD, którą kupiłem w 2015 roku (9 lat), nie miała żadnych problemów, a ja ciągnę przyczepę o długości 10 stóp 10 razy w roku.
Teoretycznie może mniejsze obciążenia na 2WD?

Honda na pewno nie jest już tym, czym bywało.......

Biorąc pod uwagę cykl Kondratiewa trwający około 80 lat, a samochody Hondy wchodzące na scenę na dobre w okolicach 1975 roku, Honda będzie nikim za około 30 lat, czyli mniej więcej w 2055 roku.

Założyłem nowy wątek, ale właśnie to odkryłem, więc zamieszczę to również tutaj, aby w przyszłości służyło jako odniesienie dla innych:

Mam 75 000 mil, ale moje 7 lat skończyło się w zeszłym marcu. Dealer był w stanie trochę pomóc, oferując 30% zniżki, ale wciąż uważam, że powinni byli wymienić całość w ramach gwarancji, ponieważ jest to znany problem. To była nasza pierwsza Honda i kupiliśmy ją ze względu na niezawodność marki, ale nie mamy już najlepszego zdania o jakości.

Mam HRV z 2016 roku, kupiony w grudniu 2016 roku, więc w ramach 7-letniej gwarancji. Z ciekawości: czy z tym problemem muszę "poczekać i zobaczyć", czy mogę poprosić lokalnego dealera o zajęcie się nim, póki jest jeszcze na gwarancji?

P.S. Kiedy wchodzę na stronę Honda "Wywołania serwisowe", dowiaduję się, że żadne nie są otwarte, więc zakładam, że to nie jest takie wezwanie.

Mam HRV z 2016 roku, kupiony w grudniu 2016 roku, więc w ramach 7-letniej gwarancji. Z ciekawości, czy z tym problemem muszę "poczekać i zobaczyć", czy mogę poprosić lokalnego dealera o zajęcie się tym, póki jest jeszcze na gwarancji?
Nie rozumiem... Twoja 7-letnia gwarancja na CVT wygasła.
Jeśli data uruchomienia Twojego HRV to grudzień 2016 roku, to 7 lat minęło w grudniu 2023 roku.

Czy w ciągu ostatnich kilku lat nie miałeś przeprowadzonej akcji serwisowej/TSB dotyczącej CVT?
A co z wszystkimi innymi możliwymi akcjami serwisowymi dotyczącymi Twojego HRV?

Nie rozumiem... Twoja 7-letnia gwarancja na CVT wygasła.
Jeśli data uruchomienia Twojego HRV to grudzień 2016, to 7 lat minęło w grudniu 2023.

Czy w ciągu ostatnich kilku lat nie miałeś przeprowadzonej akcji serwisowej/TSB dotyczącej CVT?
A co z wszystkimi innymi możliwymi akcjami serwisowymi dotyczącymi Twojego HRV?
Och, wow, masz rację... Źle obliczyłem i myślałem, że mam jeszcze rok! Miałem kilka akcji serwisowych, w których zrobili aktualizację oprogramowania i coś jeszcze. Może to było to? Wszystkie inne akcje serwisowe zrobione AFAIK, więc może jestem w porządku.

Lol, mam nadzieję, że lepiej śledzisz konserwację swojego HRV niż wezwania do serwisów swojego HRV!

Na przykład, kiedy i ile mil temu wymieniłeś płyn w swoim CVT?

Mam HRV z 2016 roku, kupiony w grudniu 2016 roku, więc w ramach 7-letniej gwarancji. Z ciekawości, czy z tym problemem muszę "poczekać i zobaczyć", czy mogę poprosić lokalnego dealera o zajęcie się nim, gdy wciąż jest na gwarancji?

PS: Kiedy wchodzę na stronę Honda "Wywołania", dowiaduję się, że żadne nie są otwarte, więc zakładam, że nie jest to takie wywołanie.
To tylko aktualizacja oprogramowania, więc powinieneś jak najszybciej załatwić to w salonie.

HRV mojej żony z 2016 roku właśnie zaczął wyrzucać kod P0793 i nie przekracza 65 km/h. Świecą się kontrolki na desce rozdzielczej i kontrolka układu hamulcowego. Akumulator jest dobry 13,5 V, korek wlewu paliwa bez problemów. Ma 88 000 mil przebiegu. Niestety, jest tuż poza przedłużoną gwarancją (oczywiście) i muszę zdecydować, co zrobić. Muszę go odholować, aby go dalej zdiagnozować i obawiam się, że problemem jest skrzynia biegów, na podstawie kodu i informacji w Internecie (???). Mógłbym go odholować do Hondy lub do renomowanego warsztatu zajmującego się wymianą skrzyni biegów. Czy ktoś wie, czy Honda przekroczyła 7-letnią przedłużoną gwarancję na CVT? Nie chcę tam jechać i utknąć z ogromnym rachunkiem od dealera, jeśli wymiana skrzyni biegów może to zrobić niższym kosztem.

Szukam porady, jaką drogę obrać?

Aktualizacja: Awaria stalowego paska CVT w skrzyni biegów. Honda America nie pokryje kosztów, ponieważ minęły całe 3 miesiące od przedłużonej gwarancji (za ich straszny brak jakości) na tych beznadziejnych skrzyniach biegów CVT. Zarówno dealer, jak i prywatny warsztat stwierdzili, że jest to powszechny problem. Byliśmy lojalnymi nabywcami Hondy (5 w ciągu ostatnich 24 lat). Już nie. Jakość układu napędowego Hondy zniknęła i wcale nie ma ich po to, by wspierać swoich lojalnych klientów. Kupujemy również Toyoty Hybrydowe, które były bez zarzutu w zakresie jakości układu napędowego. Nie dotknąłbym hybrydy Hondy, a tym bardziej żadnej Hondy teraz z ich spadkiem jakości. Słyszałem o tym i teraz doświadczyłem tego na własnej skórze. Smutna Honda. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze z każdym z was, który ma do czynienia z tymi problemami z jakością Hondy. Naprawimy nasz w prywatnym warsztacie (nie-Honda) i wymienimy na nową, niezawodną Toyotę. Toyoty Hybrydowe, które mieliśmy, również były niezwykle niezawodne i wydajne pod względem mpg. Gorąco polecam. Wszystkiego dobrego i dziękuję za pomoc w rozwiązaniu tego PROBLEMU Z JAKOŚCIĄ I WSPARCIEM HONDA.

Pamiętam, jak Honda zdobywała przyczółek w USA, sprzedając małe motocykle w sklepach z narzędziami i nie mając jeszcze salonów. W kolejnych dziesięcioleciach Honda zapewniła jakość, która była zdumiewająca, a klienci kupowali, kupowali i kupowali.

Ale Honda jest obecnie prawdopodobnie prowadzona przez menedżerów, którzy nie są entuzjastami samochodów/motocykli i byliby równie zadowoleni z produkcji lodówek, butów itp.

Gdy pasja znika, znika również jakość, a Honda jest daleko za szczytem jakości.

Kiedy zmarł Walter P. Chrysler, jego firma zaczęła się dławić.

Kiedy zmarł Soichiro Honda, jego firma zaczęła się dławić.

Myślę, że rodzina Toyoda założyła i wciąż prowadzi Toyotę, a ich firma jeszcze się nie dławi.
Nie jestem pod wrażeniem Toyoty, chociaż są one obecnie uważane za najbardziej amerykański pojazd.

HRV mojej żony z 2016 roku właśnie zaczął wyrzucać kod P0793 i nie przekracza 40 mil na godzinę. Świecą się kontrolki na desce rozdzielczej i kontrolka układu hamulcowego. Akumulator jest dobry 13,5 V, korek wlewu paliwa bez problemów. Ma 88 tys. mil przebiegu. Niestety, jest tuż poza przedłużoną gwarancją (oczywiście) i muszę zdecydować, co zrobić. Muszę go odholować, aby go dalej zdiagnozować i obawiam się, że problemem jest skrzynia biegów, na podstawie kodu i informacji w Internecie (???). Mógłbym go odholować do Hondy lub renomowanego warsztatu zajmującego się wymianą skrzyni biegów. Czy ktoś wie, czy Honda przekroczyła 7-letnią przedłużoną gwarancję na CVT? Nie chcę tam jechać i utknąć z ogromnym rachunkiem od dealera, jeśli wymiana skrzyni biegów może to zrobić niższym kosztem.

Szukam porady, jaką drogę obrać?

Aktualizacja: Awaria stalowego paska CVT skrzyni biegów. Honda America nie pokryłaby kosztów, ponieważ minęły całe 3 miesiące od przedłużonej gwarancji (z powodu ich strasznego braku jakości) w tych beznadziejnych skrzyniach CVT. Zarówno dealer, jak i prywatny warsztat stwierdzili, że jest to powszechny problem. Byliśmy lojalnymi nabywcami Hondy (5 w ciągu ostatnich 24 lat). Już nie. Jakość układu napędowego Hondy zniknęła i wcale nie wspierają swoich lojalnych klientów. Kupujemy również hybrydy Toyoty, które były bez zarzutu w zakresie jakości układu napędowego. Nie dotknąłbym hybrydy Hondy, a tym bardziej żadnej Hondy teraz z ich spadkiem jakości. Słyszałem o tym i teraz doświadczyłem tego na własnej skórze. Smutna Honda. Mam nadzieję, że wszystko dobre dla każdego, kto ma do czynienia z tymi problemami z jakością Hondy. Naprawimy nasz w prywatnym (nie-Hondowskim) warsztacie i wymienimy na nową, niezawodną Toyotę. Toyoty Hybrydy, które mieliśmy, były również niezwykle niezawodne i wydajne pod względem mpg. Gorąco polecam. Wszystkiego dobrego i dziękuję za całą pomoc w próbie rozwiązania tego PROBLEMU Z JAKOŚCIĄ I WSPARCIEM HONDA.
Przykro mi słyszeć, że skrzynia biegów CVT Twojego HRV z 2016 roku uległa awarii po upływie 7-letniej przedłużonej gwarancji.

W innych postach wspomniałeś, że Twój HRV miał 88 tys. mil przebiegu, kiedy CVT uległo awarii.
Wspomniałeś również o "płynie do skrzyni biegów Honda Lifetime CVT".

Czy kiedykolwiek wymieniłeś płyn CVT w swoim HRV?

... CVT HRV mojej żony uległo awarii przy przebiegu zaledwie 88 tys. mil .... Płyn do skrzyni biegów Honda Lifetime to kupka gówna.

Witajcie wszyscy. Mam Hondę HR-V 2018 z przebiegiem 120 000 km (75 000 mil). Wymieniłem olej w skrzyni biegów przy: 63 000 km (39 000 mil) i 100 000 km (62 000 mil). Za każdym razem, gdy zmieniam płyn w skrzyni biegów, przepuszczałem go przez filtr dokładny i nic nie znaleziono, a korek magnetyczny był czysty. Zrobiłem SB przy około 65 000 km (40 000 mil). Bardzo martwię się awarią skrzyni biegów. Planuję zatrzymać ten samochód tak długo, jak będzie jeździł, z celem przejechania co najmniej 240 000 km (150 000 mil), czyli około 7 lat. Wszystkie przeglądy robiłem znacznie przed zalecanymi interwałami. Teraz martwię się, czy to wszystko nie poszło na marne! Nie mam nic przeciwko wymianie płynu w skrzyni biegów nawet co 20 000 km (12 500 mil), co dla mnie oznacza co roku. Czy uważasz, że SB naprawdę pomaga? Szukając w Internecie, wydaje się, że większość awarii dotyczy modelu 2016, z kilkoma więcej w 2017 i 2018 roku. Co sugerujesz?

Cześć wszystkim. Mam Hondę HR-V 2018 z przebiegiem 120 000 km (75 000 mil). Wymieniłem olej w skrzyni biegów przy: 63 000 km (39 000 mil) i 100 000 km (62 000 mil). Za każdym razem, gdy wymieniam płyn w skrzyni biegów, przepuszczałem go przez drobny filtr i nic nie znaleziono, a korek magnetyczny był czysty. Zrobiłem SB przy około 65 000 km (40 000 mil). Bardzo martwię się o tę awarię skrzyni biegów. Planuję zatrzymać ten samochód tak długo, jak będzie jeździł, z celem przejechania co najmniej 240 000 km (150 000 mil), czyli około 7 lat. Wszystkie przeglądy wykonałem znacznie przed zalecanymi interwałami. Teraz martwię się, czy to wszystko nie poszło na marne! Nie mam nic przeciwko wymianie płynu w skrzyni biegów nawet co 20 000 km (12 500 mil), co dla mnie oznacza co roku. Czy uważasz, że SB naprawdę pomaga? Szukając w Internecie, wydaje się, że większość awarii dotyczy modelu 2016, a nieco więcej w 2017 i 2018. Co sugerujesz?
Moim zdaniem, bez gwarancji na Twój HRV CVT, jesteś uzasadniony w obawach.
Moim zdaniem, każdy właściciel HRV z CVT powinien być przygotowany na awarię CVT, zarówno emocjonalnie, jak i finansowo!
Tak jak każdy Subaru, Nissan, Toyota i inne z CVT.

Martwiłem się, kiedy mieliśmy naszego HRV CVT z 2016 roku, na tyle, że wymieniałem płyn o wiele częściej niż ktokolwiek inny na tym forum.

Nawet jeśli możesz sam w swoim garażu zamontować dobry, używany CVT, oszczędzając mnóstwo pieniędzy, to nie byłaby to żadna przyjemność, plus przestoje.

Przez "SB" zakładam, że masz na myśli "TSB".

Sądząc po tym forum, uważam, że TSB CVT (aktualizacja oprogramowania ECU) pomogło.
Jednak w miarę jak HRV 2016+ stają się starsze i mają więcej mil na liczniku, zgłaszany wskaźnik awaryjności wydaje się rosnąć.

Jeśli zatrzymasz swojego HRV, zalecam zwiększenie częstotliwości wymiany płynu CVT.
To niczego nie gwarantuje, ale może pomóc i jest łatwe i tanie.

Szukamy w pewnym sensie zamiennika HRV, ale nie kupię go bez jakiejś gwarancji CVT.
Wolałbym kupić 6-biegową manualną HRV, ale nie ma możliwości znalezienia takiej w mojej okolicy.

Oto więcej moich przemyśleń na temat gwarancji HRV CVT:

HRV żony z 2016 roku przy 98 000 milach w zeszłym grudniu stracił CVT, jak wszyscy inni tutaj....

Byliśmy 8 miesięcy po upływie 7 lat....

Nasz lokalny dealer przekonał Hondę do pokrycia 90% kosztów nowej skrzyni biegów, mimo że okres gwarancji minął.

Nie mogę powiedzieć wystarczająco dużo dobrego o Justinie z Great Lakes Honda w Akron, Ohio. Wdzięczność nawet nie zaczyna opisywać, jak dobrze wykonał naprawę skrzyni biegów. To był prawdziwy świąteczny prezent.

181 - 200 of 262 Posts