Mój HR-V był reklamowany jako posiadający fabryczną nawigację. Nie ma. Spędziłem sporo czasu szukając alternatyw; kupując używane urządzenie, montując urządzenie z rynku wtórnego, pobierając/kupując oprogramowanie fabryczne i tak dalej.
Rynek wtórny nie przypadł mi do gustu, ponieważ straciłbym część funkcjonalności. Używane nie wchodziło w grę, ponieważ jednostka centralna wydaje się być zakodowana do pojazdu. Jedną rzeczą, o której zapomniałem sprawdzić, było to, co osoby na tym forum, które zamontowały jednostki centralne z rynku wtórnego, zrobiły ze swoją jednostką Hondy? Jeśli ją sprzedali, czy nowy właściciel miał problemy z pełnym uruchomieniem?
Ostatecznie kupiłem TomTom. Uchwyt jest nie tylko magnetyczny, co znacznie ułatwia wyjmowanie i instalację niż konwencjonalne uchwyty, ale jest również zasilany przez USB-C, tak samo jak mój telefon komórkowy, co sprawia, że jest wymienny.
Na stałe podłączyłem TomTom do przedniego gniazda 12 V, ponieważ działa tylko z włożonym kluczykiem. Poprowadziłem kabel USB-C wzdłuż tych przemyślanie rozmieszczonych szczelin paneli przylegających do panelu HVAC i ukryłem go pod osłoną deski rozdzielczej.
View attachment 38326
View attachment 38325
Och, i właśnie dowiedziałem się, że w Wielkiej Brytanii właściciele MkII nie mogą już aktualizować fabrycznej nawigacji po 2023 roku, ponieważ pliki są zbyt duże dla systemu.
Z moim TomTom otrzymuję
ahem „dożywotnie” bezpłatne miesięczne aktualizacje, podczas gdy aktualizacja fabryczna kosztuje 45 funtów.
Brucie Bonus!