Honda HR-V Forum banner

2022 Honda HRV nie był wyposażony w system nawigacji

2.7K views 22 replies 7 participants last post by  Flyboybob  
#1 ·
Dzień dobry,
Kupiłem właśnie HRV z 2022 roku, który nie ma nawigacji. Czy powinienem kupić Garmina czy po prostu używać telefonu? Dużo podróżuję i nie mam dużo pieniędzy, potrzebuję nawigacji? Nie mogę nawet uruchomić Carplay! Wszelkie komentarze lub sugestie będą mile widziane. Dziękuję!

#2 ·
Samodzielny GPS, taki jak Garmin, to świetny pomysł. Często można je znaleźć tanio w lombardach.

Zaletą tego rozwiązania (w porównaniu z podłączaniem telefonu przez Carplay) jest to, że wszystkie mapy są przechowywane lokalnie, więc można uzyskać obliczenia trasy, nawet jeśli nie ma się zasięgu.

Ponadto nie tracisz nawigacji na jednostce centralnej, jeśli kabel USB przypadkowo się odłączy.

• Like
Reactions: bjmitchell1807
#3 ·
Samodzielny GPS, taki jak Garmin, to świetny pomysł. Często można je znaleźć tanio w lombardach.

Zaletą tego rozwiązania (w porównaniu do łączenia telefonu przez Carplay) jest to, że wszystkie mapy są przechowywane lokalnie, więc możesz uzyskać obliczenia trasy, nawet jeśli nie masz zasięgu.

Ponadto nie tracisz nawigacji na jednostce centralnej, jeśli przypadkowo odłączysz kabel USB.
Problem z kupowaniem starego, samodzielnego GPS-a polega na tym, że firma może już nie obsługiwać aktualizacji. Podczas gdy Twój telefon jest zawsze aktualizowany. Ponadto możesz mieć różne aplikacje na telefonie. Mam aplikację map Apple, Waze i Mapy Google. Nie wiem dlaczego, ale mam dużo miejsca w telefonie.

#8 ·
Mój HR-V był reklamowany jako posiadający fabryczną nawigację. Nie ma jej. Spędziłem sporo czasu szukając alternatyw; kupując używane urządzenie, montując urządzenie z rynku wtórnego, pobierając/kupując oprogramowanie fabryczne i tak dalej.

Rynek wtórny nie przemawiał do mnie, ponieważ straciłbym część funkcjonalności. Używane nie wchodziło w grę, ponieważ wydaje się, że jednostka centralna jest zakodowana do pojazdu. Jedną rzeczą, o której zapomniałem sprawdzić, było to, co osoby na tym forum, które zamontowały jednostki centralne z rynku wtórnego, zrobiły ze swoim urządzeniem Honda? Jeśli je sprzedali, czy nowy właściciel miał problemy z doprowadzeniem go do pełnej sprawności?

Ostatecznie kupiłem TomTom. Uchwyt jest nie tylko magnetyczny, co sprawia, że ​​wyjmowanie i instalacja są znacznie łatwiejsze niż w przypadku konwencjonalnych uchwytów, ale także zasilany przez USB-C, tak samo jak mój telefon komórkowy, co sprawia, że ​​jest wymienny.

Podłączyłem TomTom na stałe do przedniego gniazda 12 V, ponieważ działa tylko z kluczykiem w stacyjce. Poprowadziłem kabel USB-C w górę wzdłuż tych starannie przewidzianych szczelin paneli przylegających do panelu HVAC i ukryłem go pod osłoną deski rozdzielczej.
Image

Image

Och, i właśnie dowiedziałem się, że w Wielkiej Brytanii właściciele MkII nie mogą już aktualizować swojej fabrycznej nawigacji po 2023 roku, ponieważ pliki są zbyt duże, aby system mógł sobie z nimi poradzić.

Z moim TomTom otrzymuję ahem 'dożywotnie' bezpłatne miesięczne aktualizacje, podczas gdy aktualizacja fabryczna kosztuje 45 funtów za sztukę.

Brucie Bonus!

#9 ·
Mój HR-V był reklamowany jako posiadający fabryczną nawigację. Nie ma. Spędziłem sporo czasu szukając alternatyw; kupując używane urządzenie, montując urządzenie z rynku wtórnego, pobierając/kupując oprogramowanie fabryczne i tak dalej.

Rynek wtórny nie przypadł mi do gustu, ponieważ straciłbym część funkcjonalności. Używane nie wchodziło w grę, ponieważ jednostka centralna wydaje się być zakodowana do pojazdu. Jedną rzeczą, o której zapomniałem sprawdzić, było to, co osoby na tym forum, które zamontowały jednostki centralne z rynku wtórnego, zrobiły ze swoją jednostką Hondy? Jeśli ją sprzedali, czy nowy właściciel miał problemy z pełnym uruchomieniem?

Ostatecznie kupiłem TomTom. Uchwyt jest nie tylko magnetyczny, co znacznie ułatwia wyjmowanie i instalację niż konwencjonalne uchwyty, ale jest również zasilany przez USB-C, tak samo jak mój telefon komórkowy, co sprawia, że jest wymienny.

Na stałe podłączyłem TomTom do przedniego gniazda 12 V, ponieważ działa tylko z włożonym kluczykiem. Poprowadziłem kabel USB-C wzdłuż tych przemyślanie rozmieszczonych szczelin paneli przylegających do panelu HVAC i ukryłem go pod osłoną deski rozdzielczej.
View attachment 38326
View attachment 38325

Och, i właśnie dowiedziałem się, że w Wielkiej Brytanii właściciele MkII nie mogą już aktualizować fabrycznej nawigacji po 2023 roku, ponieważ pliki są zbyt duże dla systemu.

Z moim TomTom otrzymuję ahem „dożywotnie” bezpłatne miesięczne aktualizacje, podczas gdy aktualizacja fabryczna kosztuje 45 funtów.

Brucie Bonus!
Zawsze zastanawiam się, do czyjego dożywotniego okresu się odnoszą, czy mają na myśli dożywotni okres urządzenia, czy twój. 🤪

This post has been deleted
#22 ·
Jeśli Twój telefon ma taką możliwość, to z niej skorzystaj. Nie ma potrzeby wydawania pieniędzy na coś, co miałoby zastąpić aplikacje nawigacyjne w telefonie, które nawiasem mówiąc, są dość często aktualizowane.
Być może autor postu nie ma smartfona?