Honda HR-V Forum banner

Poza Zakresem 0

26K views 15 replies 13 participants last post by  FitVic15  
#1 ·
Czy ktoś przekroczył zasięg 0 w swoim HRV? Właśnie zatankowałem przy zasięgu 2. Co zaskakujące, dystrybutor zatrzymał się po wlaniu zaledwie 11,6 galona... więc technicznie rzecz biorąc, w baku powinno być jeszcze 1,6 galona i kolejne 40-50 mil jazdy... chyba że jesteś hazardzistą?

#2 ·
Czy ktoś przejechał swoim HRV poza Zakres 0?.. Właśnie zatankowałem na zakresie 2, co zaskakujące, dystrybutor benzyny wyłączył się po wlaniu zaledwie 11,6 galona.. więc technicznie rzecz biorąc, w zbiorniku powinno być jeszcze 1,6 galona i kolejne 40-50 mil jazdy.. to jeśli jesteś hazardzistą?
Żeby nie psuć zabawy i nie psuć zabawy, ale powszechnie uważa się, że zużywanie ostatnich kilku kropel benzyny w zbiorniku NIE jest dobrym pomysłem.
Wszelkie zanieczyszczenia pozostawione na dnie zbiornika wylądują wtryskiem paliwa nawet z filtrem paliwa. Przynajmniej zanieczyszczenia skończą się zatkaniem filtra paliwa. :|

#3 ·
Żeby nie psuć zabawy, ale powszechnie uważa się, że zużywanie ostatnich kilku kropel benzyny w zbiorniku NIE jest dobrym pomysłem.
Wszelkie zanieczyszczenia pozostawione na dnie zbiornika i tak dostaną się do wtrysku paliwa, nawet z filtrem paliwa. Przynajmniej zanieczyszczenia zatkają filtr paliwa. :|
To w większości mit, nowoczesne samochody mają ekran ochronny nad pompą paliwa, który chroni przed dostaniem się czegokolwiek do układu paliwowego. Pracuję z tanimi systemami hydraulicznymi, a nawet nasze pompy hydrauliczne mają bardzo drobny ekran, który nie pozwala na przedostawanie się zanieczyszczeń do systemu. Kiedyś, jak w samochodach wyprodukowanych przed latami 70., mogło to być problemem, ale nie w nowoczesnych samochodach.

A ja zwykle tankuję tuż przed zapaleniem się kontrolki lub tuż po. Byłem po prostu ciekaw, ile paliwa faktycznie zostaje w naszych zbiornikach po 0 zasięgu, na wypadek gdybyś był daleko od stacji benzynowej.

#4 ·
Czy ktoś przejechał swoim HRV poza Zasięg 0? Właśnie zatankowałem przy zasięgu 2. Co zaskakujące, dystrybutor paliwa wyłączył się po zatankowaniu zaledwie 11,6 galona... więc technicznie rzecz biorąc, w zbiorniku powinno być jeszcze 1,6 galona i kolejne 40-50 mil jazdy... jeśli jesteś hazardzistą?
Istnieje bardzo długa droga od szyjki wlewu do samego zbiornika pod siedzeniem kierowcy. Kiedy benzyna jest wydawana, pieni się na tej długiej drodze, uruchamiając automatyczne wyłączanie, więc prawie zawsze można wcisnąć jeszcze cały galon, jeśli jest się cierpliwym. Zatem przy zasięgu 2 można było mieć około pół galona benzyny, wystarczająco na kolejne 15 mil. Nie jestem pewien, gdzie znajduje się pompa paliwa w HR-V, ale w wielu pojazdach jest ona zanurzona w paliwie; opróżnij zbiornik, a istnieje ryzyko przegrzania pompy. Mój pierwszy Honda miał zbiornik paliwa o pojemności 6,9 galona i raz zabrakło mi paliwa; to był długi spacer do domu (przed czasami telefonów komórkowych), ale na szczęście w dół. Nigdy więcej.

#6 ·
Przejechałem około 40 mil za zero. Wlałem 12,8 galona, więc nie do końca pusty. Raz zabrakło mi benzyny w moim Civic i to była wędrówka, żeby zdobyć benzynę w środku zimy. Mój Civic był również oceniany na 13,2 galona. Jeśli zatankuję HRV do zera, zwykle wlewam około 11,5-12 galonów. Kiedy ostatni pasek na moim Civic znikał, zwykle wlewałem 11 galonów lub mniej. Nie jestem pewien, czy rezerwa była większa w Civic, czy też wskaźnik paliwa jest dokładniejszy w HRV. Podejrzewam, że zbiornik HRV jest w rzeczywistości większy niż 13,2 ze względu na długą szyjkę wlewu, która nie jest uwzględniona w pojemności. Tylko dla odniesienia, kiedy zabrakło mi benzyny w Civic, wlałem do niego ponad 13,2 galona.

#12 ·
#9 ·
Bardzo dobrze może to być wbudowana funkcja bezpieczeństwa. Zasadniczo psychologiczna gra umysłu. Widzisz, jak pozostałe mile spadają do 0, twój mózg skłania cię do uwierzenia, że za chwilę zabraknie ci benzyny, mimo że masz jeszcze około litra paliwa. W ten sposób, jeśli za każdym razem tankujesz przy około 0, nigdy nie musisz się martwić, że faktycznie zabraknie ci paliwa.

#10 ·
Honda jest dość znana z tego, że ma co najmniej galon ponad zasięg 0. Miałem 8/9 różnych modeli Honda i Acura, a także kilka Toyot. A modele Honda i Acura zawsze mogą przejechać co najmniej 20 mil więcej. Staram się jednak zatankować, zanim zniknie ostatni pasek.

To konserwatywne podejście jest jednak dobre. Lepiej zatankować wcześnie, niż ryzykować zmarnowanie wielu godzin i setek dolarów, potencjalnie zmuszając się do holowania lub utknięcia.

#11 ·
Japońskie samochody zwykle są bardzo konserwatywne w swoich szacunkach dotyczących przebiegu. Na pustym baku zwykle zostaje co najmniej galon lub więcej do przejechania. W niemieckich samochodach...0 oznacza 0, czego nauczyłem się na własnej skórze.