Honda HR-V Forum banner

Hałas silnika po nowych oponach

4.5K views 23 replies 9 participants last post by  blackleepete  
#1 · (Edited)
Nazwijcie mnie szalonym, ale......

Miałem wczoraj założone trzy nowe opony; w moim HRV z 2019 roku - automatyczna skrzynia biegów

na arkuszu instalacji jest napisane, aby sprawdzić hamulce / zawieszenie / wycieraczki / akumulatory - o nic z tego nie prosiłem, ale rozumiem, że to standardowe / sprzedażowe.

Po założeniu nowych opon zauważam znacznie więcej hałasu silnika, jest głębszy, prawie jak warkot, teraz, gdy to wpisuję, zastanawiam się, czy to może być wlot powietrza - to nie stukanie, jest zsynchronizowane z obrotami silnika, ale w jakiś sposób głębsze / bardziej pudełkowate / głośniejsze niż wcześniej.

Słyszałem to z wnętrza kabiny, kazałem żonie wkręcić silnik z otwartą maską i byłem w stanie usłyszeć to również na zewnątrz samochodu.

W każdym razie hałas silnika / hałas z drogi podczas jazdy jest o WIELE bardziej zauważalny - czy ktoś kiedyś miał coś podobnego? jakieś pomysły? Posunąłem się nawet do sprawdzenia, czy tłumik / to, co zakładam, że jest katalizatorem, nadal tam jest (były), sprawdziłem poziom oleju - wydają się być w porządku (zmieniam go sam), ale nie jestem pewien, co jeszcze mogłoby powodować problem. Z góry dziękuję,

Rob

Aktualizacja

Znalazłem w samochodzie zupełnie nowy filtr powietrza, ale nie taki, o który prosiłem ani za który zapłaciłem. Planuję wymienić olej dzisiaj / jutro, ponieważ nie jestem pewien, co jeszcze zostało zrobione bez dokumentacji.

#2 ·
Nazwij mnie szaleńcem, ale......

Miałem wczoraj założone trzy nowe opony; w moim HRV 2019 - automatyczna skrzynia biegów

Na arkuszu instalacyjnym jest napisane, aby sprawdzić hamulce / zawieszenie / wycieraczki / akumulatory - o nic z tego nie prosiłem, ale rozumiem, że to standardowe / sprzedażowe.

Po założeniu nowych opon zauważam znacznie więcej hałasu silnika, jest głębszy, prawie jak warkot, teraz, gdy to wpisuję, zastanawiam się, czy to może być wlot powietrza - to nie stukanie, jest zsynchronizowane z obrotami silnika, ale w jakiś sposób głębsze / bardziej pudełkowate / głośniejsze niż wcześniej.

Słyszałem to z wnętrza kabiny, kazałem żonie wkręcić silnik z podniesioną maską i byłem w stanie usłyszeć to również na zewnątrz samochodu.

W każdym razie hałas silnika / hałas z drogi podczas jazdy jest ZNACZNIE bardziej zauważalny - czy ktoś kiedyś miał coś podobnego? jakieś pomysły? Posunąłem się nawet do sprawdzenia, czy tłumik / to, co uważam za katalizator, nadal tam jest (były), sprawdziłem poziom oleju - wydają się być w porządku (zmieniam go sam), ale nie jestem pewien, co jeszcze może powodować problem. Z góry dziękuję,

Rob
Sprawdź, czy obudowa filtra powietrza jest prawidłowo zatrzaśnięta i czy obecna jest pokrywa wlewu oleju. Obie mogą powodować hałas, jak opisujesz.

#4 ·
Jeśli hałas dochodzi spod nadwozia (poza komorą silnika), może to być dziura/pęknięcie w rurze wydechowej.

#7 ·
Żadnych pęknięć, niczego nie brakuje. Filtr powietrza wydaje się dobry. Na biegu jałowym silnik pracuje dobrze, po dodaniu gazu słychać różnicę.
Jeśli jakiś facet w sklepie z oponami majstrował przy "sprawdzaniu czegoś", rozejrzałbym się również po wszystkich elementach instalacji pod maską, upewniając się, że wąż z obudowy filtra powietrza do kolektora i powiązane przewody podciśnieniowe są zabezpieczone. Mówię to, ponieważ kiedyś szybki serwis olejowy zepsuł mi instalację, szarpiąc wąż i nie zamykając i nie zatrzaskując prawidłowo obudowy filtra powietrza. Wyjechałem i przejechałem kawałek, a silnik brzmiał bardzo głęboko i gasł, gdy puszczałem gaz. Zjechałem na pobocze i otworzyłem maskę, włożyłem wszystko z powrotem tak, jak powinno być, i zanotowałem w myślach, że byłem głupi, że w ogóle poszedłem do szybkiego serwisu olejowego!

#8 ·
Obejrzałem kilka filmów na YouTube i jestem prawie pewien, że to łożysko. Albo koło pasowe / alternator, albo coś w tym obszarze. Szczęście dopisało, że przypadkowo byłem w serwisie opon. Będę musiał w ten weekend trochę pogrzebać, żeby dowiedzieć się, które i czy mogę je wymienić - wygląda na ciasne dopasowanie.

#9 ·
Obejrzałem kilka filmów na YouTube i jestem prawie pewien, że to łożysko. Albo koło pasowe / alternator, albo coś w tym obszarze. Po prostu moje szczęście, że była przypadkowa wizyta w serwisie opon. Będę musiał trochę pogrzebać w ten weekend, żeby dowiedzieć się, które i czy mogę je wymienić - wygląda na ciasne dopasowanie.
Obejrzałem kilka filmów na YouTube i jestem prawie pewien, że to łożysko. Albo koło pasowe / alternator, albo coś w tym obszarze. Po prostu moje szczęście, że była przypadkowa wizyta w serwisie opon. Będę musiał trochę pogrzebać w ten weekend, żeby dowiedzieć się, które i czy mogę je wymienić - wygląda na ciasne dopasowanie.
Kool Beans. Mam nadzieję, że się uda!

#10 ·
Wymieniono łożysko napinacza, wydaje się, że wyeliminowało to dużo hałasu; żona wciąż mówi, że jest "dużo" głośniej niż wcześniej, kiedy będę miał okazję, muszę je podnieść i zakręcić kołami, aby posłuchać hałasu łożysk kół. Czy jest coś jeszcze w tym obszarze (wydaje się dochodzić z nadkola pasażera), co powodowałoby znaczny hałas drogi?

#13 ·
Wymieniłem łożysko koła pasowego, wydaje się, że wyeliminowało to dużo hałasu; żona wciąż mówi, że jest "dużo" głośniej niż wcześniej, kiedy będę miał okazję, muszę je podnieść i zakręcić kołami, aby posłuchać hałasu łożysk kół. Czy jest coś jeszcze w tym obszarze (wydaje się, że dochodzi z nadkola pasażera), co mogłoby powodować znaczny hałas z drogi?
Oto rozciągnięcie (ale łatwe sprawdzenie) -
- czy sprawdzili filtr kabinowy lub go wymienili?
Następnie mogli zostawić pokrywę filtra kabinowego (za schowkiem) i/lub ewentualnie plastikowy panel kopnięcia pod samym schowkiem?

#12 ·
Czy wszystkie HRV nie mają trzech opon??

j/k W zeszłym roku w jednym wbił się gwóźdź, który musieliśmy natychmiast wymienić. Chyba powinienem był zrobić wszystkie cztery, ale była około godziny ode mnie i pojechała prosto do warsztatu wulkanizacyjnego, który to zrobił. Rok później, po dojazdach do pracy, pozostałe trzy były gotowe do wymiany.

#15 ·
Nazwijcie mnie szaleńcem, ale......

Miałem wczoraj założone trzy nowe opony; w moim 2019 HRV - automatyczna skrzynia biegów

Na arkuszu instalacji jest napisane, aby sprawdzić hamulce / zawieszenie / wycieraczki / akumulatory - o nic z tego nie prosiłem, ale rozumiem, że to standardowe / sprzedażowe.

Po założeniu nowych opon zauważam znacznie więcej hałasu silnika, jest głębszy, prawie jak warkot, teraz, kiedy to wpisuję, zastanawiam się, czy to może być wlot powietrza - to nie stukanie, jest zsynchronizowane z obrotami silnika, ale w jakiś sposób głębsze / bardziej kanciaste / głośniejsze niż wcześniej.

Słyszałem to z wnętrza kabiny, kazałem żonie wkręcić silnik na obroty z otwartą maską i byłem w stanie usłyszeć to również na zewnątrz samochodu.

W każdym razie hałas silnika / hałas z drogi podczas jazdy jest ZNACZNIE bardziej zauważalny - czy ktoś kiedyś miał coś podobnego? jakieś pomysły? Posunąłem się nawet do sprawdzenia, czy tłumik / to, co zakładam, że jest katalizatorem, nadal tam jest (były), sprawdziłem poziom oleju - wydają się być w porządku (zmieniam go sam), ale nie jestem pewien, co jeszcze mogłoby powodować problem. Z góry dziękuję,

Rob

Aktualizacja

Znalazłem w samochodzie zupełnie nowy filtr powietrza, ale nie taki, o który prosiłem ani za który zapłaciłem. Planuję wymienić olej dzisiaj / jutro, ponieważ nie jestem pewien, co jeszcze zostało zrobione bez dokumentacji.
Myślę, że to trochę bardziej skomplikowane z hałasem w kabinie. Tak, jest bardziej zauważalny po wymianie opon. Hałas pochodzi z opon, a nie z samego silnika. Nawet lepsze kategorie opon pod względem hałasu mają różne profile hałasu w różnych modelach. Musimy poprosić o listę opon, które lepiej pasują do naszych HRV i więcej opinii od innych właścicieli! Wielkie dzięki za post.

#17 ·
Właśnie przeczytałem tę rozmowę po raz pierwszy. Wydawało się, że zredukowałeś i/lub wykluczyłeś hałas opon, łożysk kół i wszelkie odgłosy podczas jazdy, a obecny warkot ogranicza się do silnika. Czy próbowałeś zdjąć pasek osprzętu i uruchomić silnik na krótki czas? To pozwoliłoby ustalić, czy hałas dochodzi z jednego z akcesoriów, czy też z samego paska.

#24 ·
Czyli w ogóle usunąć pasek wielorowkowy? O ile widzę, nie ma osobnego paska osprzętu.

Dla informacji, nazwy pasek wielorowkowy i pasek osprzętu są do pewnego stopnia zamienne. To płaski pasek żebrowany, który napędza pompę wody, alternator i klimatyzację (pompa wspomagania kierownicy jest elektryczna).

Tak czy inaczej, cieszę się, że rozwiązałeś swój problem.

This post has been deleted
#19 ·
HRV nie jest cichym samochodem...
To oczywiste...…również niekonstruktywne. I mogę tylko założyć, że musisz wierzyć, że nigdy wcześniej nie posiadałem samochodu? co byłoby nieprawdą, i dla przypomnienia, żaden hałas, który się zmienia / nasila po naciśnięciu pedału przyspieszenia (szczególnie gdy samochód jest zaparkowany), nie może być przypisany do hałasu drogowego.

#20 ·
To oczywiste...….również niekonstruktywne. I mogę tylko założyć, że musisz wierzyć, że nigdy wcześniej nie miałem samochodu? co byłoby nieprawdą, i dla jasności, żaden hałas, który się zmienia / nasila po naciśnięciu pedału przyspieszenia (szczególnie gdy samochód jest zaparkowany), nie może być przypisany do szumu drogowego.
Nie chcę cię zdenerwować.. Powinienem był przeczytać to trochę głębiej.. Masz rację, że brzmi to jak hałas związany z silnikiem... Myślę, że jeśli druga osoba posłucha pod maską, gdy to robisz, może to pomóc.

#21 ·
Hej kibice sportowi - dla tych z was, którzy wciąż czytają ten wątek, mam dla was aktualizację!

Przyjaciel mechanik przyszedł wczoraj wieczorem i rzucił okiem, i chociaż rzeczy, które zrobiłem, mogły być czynnikami przyczyniającymi się do tego, przyczyną problemu były w rzeczywistości nowe opony ......
lub przynajmniej ich instalacja. Mechanik zidentyfikował wygiętą rurę wydechową, która była nietypowa dla niewłaściwie ustawionego podnośnika dwukolumnowego dla prześwitu pojazdu, 30 sekund z łomem przesunęło wydech z powrotem do prawidłowej wysokości, siedząc prawidłowo na wieszaku i dźwięk ZNIKNĄŁ!

Chociaż moja początkowa próba naprawy - wymiana koła pasowego napinacza - mogła pomóc lub nie, zespół piasty / łożyska tylnego koła był z pewnością zły i pogarszał się, a teraz samochód ma nowy pasek przy 82 tys. mil. Zgięcie, co frustrujące, było tuż pod przestrzenią na nogi pasażera, dlatego dźwięk przekierowany wydawał się dochodzić z przodu silnika.

Dziękuję wszystkim serdecznie za przeczytanie / próbę pomocy, to frustrujące, gdy takie rzeczy się dzieją, ale na dłuższą metę jestem na tym lepiej - teraz wiem, jak zrobić kilka innych rzeczy i jestem nieco mniej zależny od warsztatów w zakresie konserwacji.

Zamierzam porozmawiać ze sklepem z oponami dzisiaj / jutro, aby sprawdzić, czy są gotowi zrekompensować mi szkody, które wyrządzili, postaram się opublikować ostateczną aktualizację, jeśli to zrobią. W sumie wydałem prawdopodobnie 250 dolarów na części, plus czas, zmartwienia i irytację, gdybym przyprowadził to do kogoś w celu oceny, która została wykonana wczoraj wieczorem, kosztowałoby to co najmniej 150 dolarów za diagnozę, być może uwzględniliby użycie łomu, a może nie ......

Zobaczymy - w przeszłości miałem dobrą obsługę ze sklepu, jednak zmiana właściciela / zarządzania i kilku nowo wyglądających pracowników mogła wpłynąć na ich ogólny poziom opieki.

#23 ·
Hej kibice sportowi - dla tych z was, którzy wciąż czytają ten wątek, mam dla was aktualizację!

Przyjechał wczoraj wieczorem kolega mechanik i rzucił okiem, i chociaż rzeczy, które zrobiłem, mogły być czynnikami przyczyniającymi się do tego, przyczyną problemu były w rzeczywistości nowe opony.......

lub przynajmniej ich montaż. Mechanik zidentyfikował wygiętą rurę wydechową, która była nietypowa dla dwukolumnowego podnośnika, który był nieprawidłowo ustawiony dla prześwitu pojazdu, 30 sekund z łomem przesunęło wydech z powrotem do prawidłowej wysokości, siedząc prawidłowo na wieszaku i dźwięk ZNIKNĄŁ!

Chociaż moja początkowa próba naprawy - wymiana koła pasowego napinacza - mogła pomóc lub nie, zespół piasty / łożyska tylnego koła był z pewnością zły i pogarszał się, a teraz samochód ma nowy pasek przy 82 tys. mil. Zgięcie, co frustrujące, było tuż pod podnóżkiem pasażera, dlatego dźwięk przekierowany wydawał się dochodzić z przodu silnika.

Dziękuję wszystkim serdecznie za przeczytanie / próbę pomocy, to frustrujące, gdy takie rzeczy się dzieją, ale w dłuższej perspektywie jestem na tym lepiej - teraz wiem, jak zrobić kilka innych rzeczy i jestem nieco mniej zależny od warsztatów w zakresie konserwacji.

Zamierzam porozmawiać ze sklepem z oponami dzisiaj / jutro, aby sprawdzić, czy są skłonni zrekompensować mi szkody, które wyrządzili, postaram się opublikować ostateczną aktualizację, jeśli to zrobią. W sumie wydałem prawdopodobnie 250 dolarów na części, plus czas, zmartwienia i irytację, gdybym przyprowadził to do kogoś w celu oceny, która została przeprowadzona wczoraj wieczorem, zakładałbym, że kosztowałoby to co najmniej 150 dolarów za diagnostykę, być może uwzględniliby w tym użycie łomu, a może nie......

Zobaczymy - w przeszłości miałem dobrą obsługę ze strony sklepu, jednak zmiana właściciela / zarządzania i kilku nowo wyglądających pracowników mogła wpłynąć na ich ogólny poziom opieki.
Mam nadzieję, że zobaczą przyczynę hałasu i zrekompensują ci problem....daj nam wszystkim znać, jak to się skończy...