Honda HR-V Forum banner

Nie ma odbioru w HR-V AWD

14K views 36 replies 17 participants last post by  Denny  
#1 ·
W moim HRV EXL AWD nie ma żadnego przyspieszenia, w ogóle. Kiedy naciskasz pedał przyspieszenia, robi dużo hałasu, ale nie przyspiesza. Czy ktoś to zauważył?

#3 ·
Żadnych problemów. Nie, to nie jest jak mój mustang, ale uważam, że jest to całkowicie akceptowalne dla tego pojazdu. Mogę zredukować bieg, aby uzyskać mały zastrzyk mocy, jeśli czuję, że jest to potrzebne.

#7 ·
Niedawno odbyłem nim 6-godzinną podróż (EX AWD). Nie ma takiej mocy jak mój stary Trailblazer (270 KM), ale nie miałem z nim żadnych problemów. Właściwie musiałem wyprzedzić około 5 pojazdów na jednopasmowej (w każdym kierunku) autostradzie i poszło dobrze. Wyłączyłem tryb Econ, kiedy miałem zamiar wyprzedzać. Ale mój samochód spisał się dobrze. Jednak moim ostatnim samochodem był Civic z 2008 roku, więc może jestem przyzwyczajony do tej mocy. W tym momencie mojego życia i wszystkich moich podróży wolę oszczędność paliwa niż moc. Zmęczyło mnie uzyskiwanie tylko 17-18 mpg podczas moich podróży. Jestem bardzo pod wrażeniem mojego samochodu podczas mojej podróży!! Osiągnąłem nawet 34 mpg na AWD! Zobaczymy, jak będzie dalej. :)

#12 ·
W moim HRV EXL AWD nie ma żadnego przyspieszenia, w ogóle żadnego. Kiedy naciskasz pedał przyspieszenia, robi dużo hałasu, ale nie przyspiesza. Czy ktoś to zauważył?
Stwierdziłem, że jeśli włączysz tryb "S" podczas wjazdu na autostradę przez rampę lub wyprzedzania tego wolnego samochodu przed tobą, silnik wytwarza więcej niż wystarczającą moc, aby wykonać zadanie.

Możesz po prostu wyłączyć tryb ekonomiczny i jeździć w trybie "S" regularnie, jeśli daje ci więcej mocy, której szukasz.

#13 ·
Wymieniłem Civica z 2006 roku z manualną skrzynią biegów na HR-V z napędem na wszystkie koła. Przyspieszenie jest użyteczne, ale zauważalnie wolniejsze niż w Civic. Samochód nie jest przerażająco wolny, ale zmusił mnie do poświęcenia więcej czasu na włączanie się do ruchu przed nadjeżdżającymi pojazdami. Nie mam jednak żadnych problemów z utrzymaniem prędkości 80 mil na godzinę na autostradzie.

Muszę tylko przypomnieć sobie, że nie prowadzę tego:

Image

Tak, OK, jestem "motocyklistą". W ogóle nie uważam się za osobę zainteresowaną samochodami. Nie podobał mi się zbytnio Civic, chociaż był bardzo dobrym samochodem użytkowym/dojazdowym i dość tanim w utrzymaniu. Po prostu mnie nie inspirował. Jestem zaskoczony, jak bardzo uwielbiam HR-V. Jestem z niego bardzo zadowolony i przejechałem nim ponad 1000 mil w ciągu dwóch tygodni od odbioru.

#14 ·
Uważam, że ma więcej mocy niż potrzebuję, a wifeleadfoot nie narzekała. Zawsze mnie zaskakuje, gdy ludzie mówią, że w małym samochodzie nie ma wystarczającej mocy lol **** w połowie lat 70. podstawowy Corvette miał tylko 190 KM. Jeździłem Civicem z 05 przez 8 lat/150 tys. km i ten samochód tylko kilka razy widział 4000 obr./min.

#16 ·
1+ za zmianę biegów za pomocą łopatek. Da ci to moc, której szukasz, a jazda w trybie sportowym zużyje MPG, ale uzyskasz moc, której chcesz.

#21 ·
System AWD prawdopodobnie pożera mnóstwo mocy. Byłem rozczarowany tym silnikiem, kiedy miałem Civica z 2010 roku, szczerze mówiąc, radzi sobie zaskakująco dobrze w HRV "FWD", ale dodanie napędu na wszystkie koła do jego obciążenia, a następnie być może włączenie klimatyzacji, wyobrażam sobie, że to po prostu za dużo dla niego.

#22 ·
System AWD prawdopodobnie pożera mnóstwo mocy. Byłem rozczarowany tym silnikiem, kiedy miałem Civica z 2010 roku, szczerze mówiąc, radzi sobie zaskakująco dobrze w HRV "FWD", ale dodanie napędu na wszystkie koła do jego obciążenia, a następnie być może włączenie klimatyzacji, wyobrażam sobie, że to po prostu za dużo dla niego. To raczej dodatkowe 170 funtów wagi, które dodaje mechanizm AWD.

#25 · (Edited)
Z tego, co rozumiem, system AWD wysyła moment obrotowy do tylnych kół podczas przyspieszania, zwłaszcza ze startu. Ponadto tylny wał napędowy obraca się, gdy samochód jest w ruchu, napędzany przez transaxle. To zużywa pewną moc, która rośnie wykładniczo wraz ze wzrostem prędkości. To wyjaśnia, dlaczego istnieje strata 3 MPG w ocenie na autostradzie. (Tylne koła są napędzane tylko wtedy, gdy sprzęgło zamontowane na tylnej osi jest zasilane przez PCM)

#26 ·
Z tego, co rozumiem, system AWD wysyła moment obrotowy do tylnych kół podczas przyspieszania, zwłaszcza podczas ruszania. Ponadto tylny wał napędowy obraca się, gdy samochód jest w ruchu, napędzany przez transaxle. To zużywa pewną moc, która rośnie wykładniczo wraz ze wzrostem prędkości. To wyjaśnia, dlaczego istnieje strata 3 MPG w ocenie na autostradzie. (Tylne koła są napędzane tylko wtedy, gdy sprzęgło zamontowane na tylnej osi jest zasilane przez PCM)
Jeśli tak, to odpowiada na część z tego.

A teraz powiedz mi, w którym momencie waga wpływa na MPG?
Proszę pamiętać, że to tylko silnik z Civica z 2015 roku. Civic z 2015 roku jest bardziej aerodynamiczny i waży znacznie mniej niż HR-V. Wykończenie EX CVT w porównaniu z wykończeniem EX AWD CVT, dla porównania.

#28 ·
Szybkie wyszukiwanie znalazło:

2015 Civic EX CVT: 2868 funtów
HR-V EX FWD: 2933 funtów
HR-V EX AWD: 3094 funtów

Co zaskakujące, Civic i HR-V różnią się tylko o 65 funtów!
Civic i FWD różnią się o 65 funtów.

Civic i AWD różnią się o 226 funtów.

Wysoki Sądzie, moje pytanie wciąż brzmi: W którym momencie waga wpływa na MPG i osiągi?

Chciałbym dostać FWD/2WD, ale musiałbym zamówić specjalnie (i czekać 3-4 miesiące) lub pojechać do południowo-środkowej Pensylwanii, żeby znaleźć taki.

#29 ·
Waga ma wpływ na MPG, ale 160 funtów nie odgrywa większej roli w różnicy 2 MPG. Pomyśl o tym w ten sposób: wybierasz się w podróż z przyjacielem/krewnym o wadze 160 funtów, ich waga w Twoim FWD HR-V nie będzie poważnie naruszona.

Jednak całkowicie o tym zapomniałem: FWD ma panele podwozia, które wygładzają przepływ powietrza, co zapewnia lepszą aerodynamikę i wierzę, że to również odegra większą rolę w przebiegu niż waga.

#30 ·
Waga ma wpływ na MPG, ale 160 funtów nie odgrywa większej roli w różnicy 2 MPG. Pomyśl o tym w ten sposób: wybierasz się w podróż z przyjacielem/krewnym o wadze 160 funtów, ich waga w Twoim FWD HR-V nie będzie poważnie naruszona.

Jednak całkowicie o tym zapomniałem: FWD ma panele podwozia, aby wygładzić przepływ powietrza, co zapewnia lepszą aerodynamikę i wierzę, że odegra to większą rolę w przebiegu niż waga.
Właściwie różnica wynosi 3MPG między HRV AWD i FWD. Panel pod spodem zrobił różnicę. Zazwyczaj różnica między AWD i FWD tego samego modelu wynosiłaby tylko 1MPG. Spójrz na CRV dla porównania.

#32 ·
Nawet jeśli AWD nie wpływa zbytnio na mpg, to i tak będzie miało duży wpływ na WHP. Nie wspominając o tym, że kiedy zaczynasz tylko od 141, każda strata zostanie zauważona. Waga nie jest tak dużym problemem. Niedawno miałem pasażera o wadze 200 funtów i nie zauważyłem różnicy.

Uwaga, chciałem wersję AWD, ale ponieważ jestem w Teksasie, prawie nikt nie sprzedaje takiej i musiałbym zamówić. Ten sam problem, co u was na północy z uzyskaniem 2WD, jak się wydaje.

#34 ·
Nawet jeśli AWD nie wpływa zbytnio na mpg, to i tak będzie miało duży wpływ na WHP. Nie wspominając o tym, że kiedy zaczynasz tylko od 141, każda strata zostanie zauważona. Waga nie jest tak dużym problemem. Niedawno miałem pasażera o wadze 200 funtów i nie zauważyłem różnicy.

Uwaga, chciałem wersję awd, ale ponieważ jestem w Teksasie, prawie nikt nie sprzedaje takiej i musiałbym zamówić. Ten sam problem, co u was na północy z dostaniem 2wd, jak się wydaje.
Batman, kiedy tylko zechcesz zrobić jakąś wymianę HR-V, jestem na to gotów, bo wygląda na to, że wkrótce nie dostanę bezpieczniejszego kanadyjskiego FWD HR-V. :)