Honda HR-V Forum banner

Alarm włącza się losowo

45K views 6 replies 7 participants last post by  Wild horses  
#1 ·
Alarm w moim hrv z 2016 roku wciąż losowo się włącza, mimo że nic go nie dotyka. Czy mogę jakoś wyłączyć alarm i mieć tylko zamykane drzwi?

#2 · (Edited)
Nasz używany 2016 LX HRV również miał problem z alarmem/pilotem. Alarm włączył się pewnego wieczoru.

W naszym przypadku zawodził główny pilot. Nie był martwy, bateria w pilocie była w porządku, ale pilot nic nie robił, z wyjątkiem tego, że dioda LED na pilocie włączała się i świeciła po naciśnięciu przycisku.
Drugi pilot działał bez zarzutu.
Z jakiegoś powodu uszkodzony pilot uruchamiał alarm.
Wymiana pilota przez dealera Hondy rozwiązała problem.

Oto kroki, które podjąłem podczas diagnozowania problemu:

1. Sprawdź napięcie akumulatora przy wyłączonym pojeździe. Powinno być bliskie 12 V.
2. Sprawdź każde drzwi, tylną klapę i maskę. Otwórz i zamknij je kilkakrotnie, obserwując diodę LED informacyjną na desce rozdzielczej.
3. Sprawdź działanie obu pilotów.
4. Jeśli masz zdalny rozrusznik lub alarm z rynku wtórnego, sprawdź, czy piloty do nich działają poprawnie.
5. Jeśli masz jakieś urządzenia z rynku wtórnego podłączone do HRV, usuń je.

Jeśli wszystkie kontrole są w porządku, a alarm nadal się włącza, dealer Hondy jest najlepszym rozwiązaniem. Mogą przejrzeć dziennik modułu alarmowego za pomocą narzędzia diagnostycznego Hondy (HDS), aby sprawdzić, czy któryś z czujników drzwi/klapy tylnej/maski nie działa.
Instrukcja serwisowa HRV nie wspomina o czujniku wstrząsów dla tych pojazdów. Nasz 2016 LX HRV zdecydowanie nie ma czujnika wstrząsów dla alarmu.

To tylko moje sugestie. Mam nadzieję, że to coś prostego, tak jak w naszym przypadku.

• Like
Reactions: jhadran.rojas
#4 ·
Mój HRV też tak robi. Nie wiem, czy to FOB, czy sam alarm, ale zwykle alarmuje bardzo wcześnie rano lub temperatura spada poniżej 50 stopni rano. Proszę o radę?
Dobrym sposobem na sprawdzenie, czy to pilot/pilot sprawia problemy, jest włożenie ich do puszki po konserwie lub metalowego pojemnika z dala od samochodu.

#5 ·
Miałem włączony alarm bez wyraźnego powodu przy różnych okazjach w odstępie kilku tygodni. Myślę, że ustaliłem, że działo się to tylko wtedy, gdy wracałem do domu, obsługiwałem tylną klapę i zamykałem samochód, naciskając przycisk blokady na tylnej klapie. Czy to może być czujnik na zatrzasku tylnej klapy, który włącza również światło bagażnika? Sprawdziłem, czy światło zgasło po zamknięciu tylnej klapy, tak było i dałem zatrzaskowi dobrą dawkę WD40. Od tego czasu się to nie zdarzyło, ale czas pokaże.

#6 ·
To znany problem z hrv. Jeśli to doświadczasz, zadzwoń do swojego dealera, powinno być na gwarancji. Zasadniczo podczas budowy pojazdu coś zostało nieprawidłowo zainstalowane, co pozwala wodzie przedostawać się do bagażnika i powoduje problem z zamkiem (prawdopodobnie doświadczysz zacinania się zamka podczas próby otwarcia bagażnika). Muszą wymienić silnik i zamek. Powodzenia.

#7 ·
Jest to znany problem z HRV. Jeśli go doświadczasz, zadzwoń do swojego dealera, powinien być na gwarancji. W zasadzie coś zostało nieprawidłowo zainstalowane podczas budowy pojazdu, co pozwala wodzie przedostać się do bagażnika i powoduje to również problem z zatrzaskiem (prawdopodobnie zatrzask będzie się zacinał przy próbie otwarcia bagażnika). Muszą wymienić silnik i zatrzask. Powodzenia.
Moja córka ma HRV z 2016 roku. Alarm włącza się losowo i jeśli nie zostanie wykryty, rozładuje jej akumulator. Honda powiedziała, że jej alternator i akumulator są w porządku. Słyszy też klikanie, jakby jej samochód próbował odpalić, a kontrolki na desce rozdzielczej gasną, nawet jeśli alarm się nie włącza. Czy miała Pani problemy z deską rozdzielczą? Czy zna Pani może numer części? Samochód ma przejechane 59 tysięcy mil, a oni zrzucają winę na to, że ma 10 lat.