Honda HR-V Forum banner

Osłona bagażnika/osłona przestrzeni bagażowej

15K views 20 replies 9 participants last post by  gcgirl  
#1 ·
Cześć wszystkim,
Z 3 różnych typów osłon bagażnika/osłon przestrzeni ładunkowej (jak na zdjęciu) (jakkolwiek chcesz je nazwać, nie mogę znaleźć dla nich spójnej nazwy), który uważasz za najwygodniejszy i najłatwiejszy w użyciu?
Zamówiłem twardą osłonę (1) bezpośrednio od Honda OEM, myśląc, że to wersja miękka (2).

Nie mają nawet miękkiej osłony dostępnej do kupienia jako nową, musiałbym ją zdobyć od firmy zajmującej się demontażem pojazdów (co pierwotnie planowałem zrobić), ale już zadzwoniłem do Hondy i zamówiłem nową, ponieważ kosztowała tylko 50 dolarów więcej po anulowaniu zamówienia na miękką osłonę u firmy zajmującej się demontażem pojazdów. Więc zamówiłem ją od Hondy, myśląc, że to miękka osłona.

Drugie zdjęcie to dokładnie ta od Hondy, zostało mi wysłane PO zakupie (kiedy szukałem innych części) i powiedziano mi, że musi być zainstalowana? Jeszcze jej nie odebrałem.
Powodem, dla którego nie zdecydowałem się na chowaną osłonę, było to, że nie chciałem w ogóle wiercić w samochodzie i dlatego, że nie jest to oryginalna część (jest dostępna jako OEM dla CRV).

Powodem, dla którego chciałem miękką wersję, było to, że wiedziałem, że jest szybka i łatwa do usunięcia i łatwa do przechowywania, mimo że wiem, że jest delikatna.

Z tego, co mogę znaleźć w Internecie i na tym zdjęciu, wygląda na to, że twarda osłona się nie podnosi, z czego nie jestem zadowolony...

Na 3 zdjęciu widać mój bagażnik w obecnej postaci.
Z twardą osłoną:
  • Czy będę mógł uzyskać dostęp do moich schowków z twardą osłoną?
  • Czy podnosi się, gdy otwierasz bagażnik?
  • Czy łatwo ją wyjąć, gdy chcesz złożyć siedzenia?
  • Czy nadal można mieć tylne siedzenia w pozycji odchylonej?

Jakie są Twoje opinie na temat Twoich osłon bagażnika?

Image

Image

View attachment 34561

Attachments

#4 ·
Hej!! Skąd nagle wzięły się te wszystkie odpowiedzi, kiedy to pisałem??

W Wielkiej Brytanii odnieślibyśmy się do pierwszego obrazu jako półki na paczki, Honda UK odnosi się do niej jako 'twardej' półki na paczki;

Oryginalna twarda półka na paczki Honda HR-V od 2015 roku

Druga z nich jest określana jako elastyczna osłona bagażnika, w Wielkiej Brytanii była dostępna tylko w podstawowej specyfikacji benzynowej - nie pytaj dlaczego!

Trzecia nie była dostępna w Wielkiej Brytanii.

Zamieniłem standardową twardą półkę na paczki na elastyczną osłonę bagażnika, ponieważ od czasu do czasu przewożę psy w bagażniku. Po 10 latach w kombi przyzwyczaiłem się do chowanej półki na paczki i zapomniałem, jak niewygodna może być twarda półka na paczki podczas przewożenia psów lub wysokich i nieporęcznych przedmiotów w bagażniku. Elastyczna osłona jest bardzo łatwa w użyciu, chociaż zwykle trzymam ją po prostu w tylnej kieszeni fotela pasażera.

Twardą półkę na paczki można ustawić tak, aby podnosiła się z drogi po otwarciu klapy lub jeśli odłączysz łączniki sznurkowe, pozostanie na miejscu, dopóki jej nie podniesiesz. Z tego, co pamiętam, twarda półka na paczki ma szczelinę, dzięki czemu nadal można odchylać tylne siedzenia. Jest bardzo łatwa do usunięcia, przechowywanie to inna sprawa!

Dużym pytaniem jest, czy Twój pojazd jest skonfigurowany tak, aby pomieścić twardą lub elastyczną osłonę? W Wielkiej Brytanii półki na paczki są czymś, czego oczekuje się jako standardowego wyposażenia co najmniej od lat 80., jednak, jak odkryłem tutaj, na innych rynkach jest to opcjonalny dodatek, który może nawet wymagać pewnych modyfikacji pojazdu, aby go pomieścić.

Jeśli musisz zmodyfikować swój pojazd, aby pomieścić którąkolwiek z opcji, rozważyłbym zakup opcji chowanej z rynku wtórnego, która dałaby Ci to, co najlepsze z obu światów; byłaby na miejscu, gdy jej potrzebujesz, schowana z drogi, gdy jej nie potrzebujesz i nie musisz się martwić o znalezienie miejsca do jej umieszczenia lub zapomnienie, gdzie ją położyłeś!

Nie rozumiem, dlaczego Honda nie użyła chowanej półki na paczki z Civica w HR-V!!

#6 ·
Hej!! Skąd wzięły się te wszystkie inne odpowiedzi, które magicznie się pojawiły, kiedy to pisałem??

W Wielkiej Brytanii odnieślibyśmy się do pierwszego obrazu jako półki na paczki, Honda UK odnosi się do niej jako "twardej" półki na paczki;

Oryginalna półka na paczki Honda HR-V Hard Rear Parcel Shelf 2015 i nowsze

Druga z nich jest określana jako elastyczna osłona bagażnika, w Wielkiej Brytanii była dostępna tylko w podstawowej specyfikacji benzynowej - nie pytaj dlaczego!

Trzecia nie była dostępna w Wielkiej Brytanii.

Zamieniłem standardową twardą półkę na paczki na elastyczną osłonę bagażnika, ponieważ od czasu do czasu przewożę psy w bagażniku. Przyjeżdżając z kombi po 10 latach, przyzwyczaiłem się do chowanej półki na paczki i zapomniałem, jak niewygodna może być twarda półka na paczki podczas przewożenia psów lub wysokich i nieporęcznych przedmiotów w bagażniku. Elastyczna osłona jest bardzo łatwa w użyciu, chociaż zwykle trzymam ją po prostu w tylnej kieszeni fotela pasażera.

Twardą półkę na paczki można ustawić tak, aby podnosiła się z drogi po otwarciu klapy, lub jeśli odłączysz złącza sznurkowe, pozostanie na miejscu, aż ją podniesiesz. Z tego, co pamiętam, twarda półka na paczki ma szczelinę, dzięki czemu nadal można odchylać tylne siedzenia. Bardzo łatwo ją wyjąć, przechowywanie to inna sprawa!

Dużym pytaniem jest, czy Twój pojazd jest skonfigurowany tak, aby pomieścić twardą lub elastyczną osłonę? W Wielkiej Brytanii półki na paczki są czymś, czego oczekuje się jako standardowego wyposażenia od co najmniej lat 80., jednak, jak odkryłem tutaj, na innych rynkach jest to opcjonalny dodatek, który może nawet wymagać pewnych modyfikacji pojazdu, aby go pomieścić.

Jeśli musisz zmodyfikować swój pojazd, aby pomieścić którąkolwiek z opcji, rozważyłbym zakup opcji chowanej z rynku wtórnego, która dałaby Ci to, co najlepsze z obu światów; byłaby na miejscu, gdy jej potrzebujesz, schowana z drogi, gdy jej nie potrzebujesz, i nie musisz się martwić o znalezienie miejsca, w którym można ją umieścić lub zapomnieć, gdzie ją położyłeś!

Nie rozumiem, dlaczego Honda nie użyła chowanej półki na paczki z Civica w HR-V!!

#7 ·
Image

Image

Image

Tak Hadley, zaczynam znajdować kilka rzeczy na temat Hondy i HRV, które są trochę mylące! Tutaj, w Australii, mają również chowany pokrowiec na CRV.
Za nic w świecie nie mogę zdobyć broszury/katalogu z opcjami dostępnymi w momencie zakupu samochodu w 2021 roku przez kogoś innego. Mimo że minął dopiero rok! Mogę dostać tylko nazwy części. Próbowałem nawet skontaktować się ze sprzedawcą Hondy, który sprzedawał je w latach 2020-2021, ale najwyraźniej cały system się zmienił i nie ma już "sprzedawców". Teraz, jeśli chcesz kupić nowy model, wszystko musi odbywać się online. Nie było więc dosłownie nikogo w dziale Hondy, z kim można by porozmawiać.

Nie, nie jest on przystosowany do twardej półki na paczki, co zdałem sobie sprawę dopiero wtedy, gdy dziewczyna z Honda Parts dodała do wyceny innych części, na które patrzę, że instalacja zajmuje pół godziny, co będzie kosztować dodatkowe 85 $ 🤔

Wtedy zrozumiałem, że to nie jest elastyczna osłona bagażnika i zadzwoniłem do niej i dowiedziałem się, że to twarda. Nigdy nie wspomniała o instalacji, kiedy zamawiałem część.

Tak wygląda mój, australijski 2021 HRV VTi LX (to luksusowa edycja), ale wiem, że wszystkie wersje z 2021 roku są takie, i o ile wiem, wszystkie australijskie HRV od 2017-2021. Nowy model jest inny. Oznacza to również, że Honda zaprzestała produkcji wszystkich dodatkowych akcesoriów do wszystkiego starszego niż 2022.

Ponadto rozmawiałem z nią od czasu, gdy część dotarła, powiedziała, że nie ma żadnych sznurków, tylko to, co widzi, to 2 śruby, które trzeba zainstalować. Dlatego martwię się, że nie podniesie się po otwarciu bagażnika.

Jak mówisz, ten elastyczny wydaje się o wiele łatwiejszy... i tak naprawdę nie chcę wiercić w samochodzie.

#8 ·
Honda UK usunęła internetowy katalog akcesoriów MkII z MkIII (Hybrid). Możesz jednak uznać poniższy link za przydatny, ponieważ zawiera listę wszystkich elementów, które były dostępne dla MkII. Nie sugeruję, abyś od nich kupował, chociaż deklarują dostawę na cały świat!, po prostu możesz wstawić opis do wyszukiwarki i zobaczyć, co z tego wyniknie w Twojej okolicy.

Cox Honda Online Store

Rowek po obu stronach bagażnika jest idealny do elastycznej osłony bagażu, chociaż widzę, że Cox nie umieszcza jej już na swojej stronie internetowej. Ponownie, może warto spróbować po prostu wpisać to w wyszukiwarkę i zobaczyć, co z tego wyniknie.

Kilka rzeczy, które odkryłem podczas buszowania po internecie, to to, że wydaje się, że amerykańska twarda półka tylna wykorzystuje te same rowki, co elastyczna osłona bagażu, co uczyniłoby ją dla mnie nieważną;

Trochę poszukiwań ujawniło to
Mógłbyś spróbować znaleźć ten produkt w Internecie lub, jeśli czujesz się trochę odważny, mógłbyś rozważyć zmodyfikowanie twardej osłony, którą zamówiłeś, aby była taka?

Jedną rzeczą, którą chciałbym dodać, jest to, że po wymianie standardowej twardej półki tylnej na elastyczną osłonę bagażu, mimo że Suki jest przewożona na tylnym siedzeniu, moja żona i ja siadamy na stopniu bagażnika (krawędzi bagażnika), aby założyć buty do chodzenia, gdy wyprowadzamy Suki, więc w ogóle nie mamy zainstalowanej żadnej osłony.

Co nasuwa pytanie, czy rzeczywiście potrzebujesz osłony bagażu/bagażnika/bagażnika, czy też wystarczyłoby użycie ciemnego ręcznika/prześcieradła na te okazje, gdy chcesz ukryć zawartość bagażnika przed ciekawskimi oczami?

#9 ·
Mam twardą osłonę (półkę bagażnika). Nie porusza się automatycznie w górę i w dół podczas otwierania klapy/bagażnika. Wsuwa się w szczelinę, która jest widoczna na niektórych zdjęciach powyżej. Zalety - wystarczająco mocna, aby utrzymać na niej niektóre rzeczy podczas sięgania po inne rzeczy z tyłu; łatwo się wsuwa i wysuwa. Wady - jest zamocowana na stałe i może przeszkadzać, gdy trzeba załadować coś wyższego do bagażnika. W praktyce zdarzało mi się, że osłona przeszkadzała podczas ładowania. Po prostu ją wysuwam i opieram o tylne siedzenie lub gdziekolwiek pasuje.

#11 ·
Mam twardą osłonę (półkę bagażnika). Nie porusza się automatycznie w górę i w dół podczas otwierania klapy/bagażnika. Wsuwa się w szczelinę, która jest pokazana na niektórych zdjęciach powyżej. Zalety - wystarczająco mocna, aby utrzymać niektóre rzeczy, gdy sięga się po inne rzeczy z tyłu; łatwo się wsuwa i wysuwa. Wady - jest zamocowana na stałe i może przeszkadzać, gdy trzeba załadować coś wyższego do bagażnika. W praktyce zdarzało mi się, że osłona przeszkadzała podczas ładowania. Po prostu ją wysuwam i opieram o tylne siedzenie lub gdziekolwiek pasuje.
Dzięki za informację zwrotną Dammit. Myślę, że to oznacza, że moje schowki, które wiszą z tyłu, będą niedostępne...

#12 ·
Nie mamy osłony bagażu, ani w HRV, ani w Fit.......kiedy kupiłem Fit, kupiłem zestaw czarnych prześcieradeł w rozmiarze queen, jedno w każdym samochodzie.....między przyciemnianymi szybami a prześcieradłem nie widać nic, chyba że wystaje naprawdę wysoko
RSDX, dzięki za opinię. Mam przyciemniane szyby, myślę, że po prostu lubię, gdy wszystko jest schludne i uporządkowane. Mieszkam i pracuję również w okolicy, gdzie jest dużo włamań do samochodów, które przyciemniane szyby lub nie, złodzieje nie zostaną powstrzymani. Świetny pomysł!
Honda UK usunęła internetowy katalog akcesoriów MkII z MkIII (Hybrid). Możesz jednak uznać poniższy link za przydatny, ponieważ zawiera listę wszystkich elementów, które były dostępne dla MkII. Nie sugeruję, żebyś od nich kupował, chociaż deklarują dostawę na cały świat!, tylko że możesz wstawić opis do wyszukiwarki i zobaczyć, co z tego wyniknie w Twojej okolicy.

Cox Honda Online Store

Rowek po obu stronach bagażnika jest idealny dla elastycznej osłony bagażu, chociaż widzę, że Cox nie umieszcza jej już na swojej stronie internetowej. Znowu, może warto wrzucić to do wyszukiwarki i zobaczyć, co z tego wyniknie.

Kilka rzeczy, które odkryłem podczas buszowania po internecie, to to, że wydaje się, że amerykańska twarda półka na paczki używa tych samych rowków, co elastyczna osłona bagażu, co sprawiłoby, że byłaby dla mnie nieważna;

Trochę poszukiwań ujawniło to
Możesz spróbować znaleźć rzeczywisty produkt online lub, jeśli czujesz się trochę odważny, możesz rozważyć zmodyfikowanie twardej osłony, którą zamówiłeś, aby była taka?

Jedną rzeczą, którą chciałbym dodać, jest to, że po wymianie standardowej twardej półki na elastyczną osłonę bagażu, mimo że Suki jest przewożona na tylnym siedzeniu, moja żona i ja siadamy na stopniu bagażnika (krawędź bagażnika), aby założyć buty do chodzenia, kiedy zabieramy Suki na zewnątrz, więc w ogóle nie mamy zainstalowanej żadnej osłony.

Co nasuwa pytanie, czy rzeczywiście potrzebujesz osłony bagażu/bagażnika/bagażnika, czy też udałoby Ci się obejść bez niej, używając ciemnego ręcznika/prześcieradła na te okazje, kiedy chcesz ukryć zawartość bagażnika przed ciekawskimi oczami?
Dzięki Hadley. Zdecydowanie nie jestem na tyle odważny, żeby samemu spróbować zainstalować chowaną. Jak powiedziałem poniżej, mieszkam i pracuję w okolicy, gdzie jest dużo włamań do samochodów. Mam przyciemniane szyby, ale jeśli dobrze się przyjrzysz, nadal możesz zajrzeć do środka. Właściwie myślę, że umieszczenie ciemnego prześcieradła lub ręcznika przyciągnęłoby złodziei w mojej okolicy, pokazuje, że jest coś do ukrycia.

Nie ma dosłownie żadnych elastycznych półek na paczki dostępnych do kupienia online, które można by wysłać do Australii, które mógłbym znaleźć. Jest mnóstwo miejsc w USA, które mają je w magazynie fabrycznie nowe, ale nie wysyłają ich za granicę.

Po prostu zobaczę, jak sprawdzi się twarda osłona, a jeśli nie będę mógł się do niej przyzwyczaić, będę musiał zdobyć elastyczną z jakiegoś złomowiska...

#21 ·
Ostateczny wynik!
Dla wszystkich zainteresowanych, zwłaszcza dla Australijczyków, tak wygląda zainstalowana fabryczna twarda osłona Hondy i to, co musieli dodać instalatorzy.
Bardzo łatwo się ją zatrzaskuje i zdejmuje, a ja wciąż mogę zmieścić miękką półkę, jeśli kiedykolwiek będę chciał je zamienić (skończyło się na tym, że dostałem miękką z demontażu, nie są one dostępne jako nowe od Hondy w Australii ani nigdzie online).
Image

Image

Image

Image

Image

Attachments