Honda HR-V Forum banner

Szybkie porady dotyczące odpowietrzania hamulców

7.2K views 3 replies 3 participants last post by  fishycomics  
#1 · (Edited)
Pomyślałem, że podzielę się tymi szybkimi wskazówkami, ponieważ znalazłem je w różnych wątkach, a nie w jednym miejscu:

• Upewnij się, że płyn hamulcowy jest napełniony do znaku MAX przed rozpoczęciem odpowietrzania hamulców. Sprawdzaj poziom często i uzupełniaj do MAX
  • Luźno załóż korek zbiornika płynu hamulcowego z powrotem na zbiornik przed rozpoczęciem odpowietrzania. Jeśli korek jest dokręcony, płyn nie wydostanie się z zaworu odpowietrzającego z powodu próżni wytworzonej w zbiorniku
  • Śruby odpowietrzające przednie HRV 2017 mają 10 mm, tylne śruby odpowietrzające mają 11 mm
  • Przednie zaciski hamulcowe można odpowietrzyć bez zdejmowania kół, wystarczy obrócić koło do końca
  • Tylne koła należy zdjąć, aby odpowietrzyć tylne zaciski hamulcowe, ponieważ zawór odpowietrzający znajduje się na górze tarczy hamulcowej, a nie z boku
  • Zalecana przez Hondę kolejność odpowietrzania dla modeli amerykańskich (z kierownicą po lewej stronie): LF, RF, RR i LR
  • Moment dokręcania zaworu odpowietrzającego: przód 6,3 lbft, tył 8 lbft
  • Tylny punkt podnoszenia dla podnośnika: hak holowniczy

#2 ·
Kolejność odpowietrzania, którą wymieniłem, była zalecana przez Hondę dla modelu amerykańskiego (z kierownicą po lewej stronie) - lewy przód, prawy przód, prawy tył i lewy tył. Jeśli Twój CRV ma kierownicę po prawej stronie, to przypuszczam, że kolejność odpowietrzania byłaby następująca: prawy przód, lewy przód, lewy tył i prawy tył. Była to tylko rekomendacja Hondy, a nie wymóg.

#4 ·
Łatwiej z dwiema osobami i łatwiej wyjaśnić swoje kroki, zrobić próbny bieg i czego się spodziewać, co zrobić, jeśli coś pójdzie nie tak. Wiele można powiedzieć na temat wskazówek, tylko kilka przykładów. W starej szkole wyłączało się samochód, wkładało trzonek od miotły między siedzenie a pedał i zaczynało od najdalszego punktu. Jeśli powietrze dostało się do przewodu, 6 naciśnięć usunęło je podczas odpowietrzania.

Dzięki za wskazówki