Honda HR-V Forum banner
101 - 120 of 121 Posts
Mam '16 EX z podobnym problemem. Wchodzi i wychodzi okresowo, głównie gdy temperatura/wilgotność jest chłodna/zimna. Nie obchodziłoby mnie to, gdyby nie obejmowało mojego przebiegu i czasami utrudniało mi coroczną kontrolę. Musiałem dopilnować, żeby zrobić przegląd w sierpniu, żeby działało, a nie w październiku, kiedy faktycznie przypada termin. Jestem na rencie i mam stały dochód, co znacznie utrudnia naprawianie problemów. Jeszcze dwa lata, spłaci się i nie będzie tak źle.

Prawdopodobnie nie jesteś kimś, kto regularnie zajmuje się kontrolą jakości (QC). Gdyby to była zła kontrola jakości, zobaczylibyśmy o wiele więcej tego problemu. Już sam fakt, że ten wątek ma ponad rok i tylko 26 postów, mówi mi, że jest to odosobniony incydent. Weź pod uwagę nie tylko setki tysięcy HRVs produkowanych każdego roku. Pomyśl tylko o prawie 11 000 osób na tym forum. Gdyby to była zła kontrola jakości lub powszechny problem, ten wątek miałby więcej aktywności. Zawsze, gdy masz masową produkcję, prawdopodobnie napotkasz wadę. Może to być pracownik linii montażowej, który nie docisnął wystarczająco mocno tego jednego razu, ponieważ miał swędzenie i złącze gdzieś nie było wystarczająco mocno dokręcone. Czy przeszło kontrolę jakości? Tak, ale w transporcie lub podczas użytkowania to złącze się poluzowało. To może być tylko ta jedna losowa wada produkcyjna. Ale ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym, że kontrola jakości jest całkiem dobra w tym konkretnym obszarze pojazdu. Czy to do bani dla tych, którzy tego doświadczają? Tak!!! Ale nie jest to duży problem z kontrolą jakości. (Schodzę teraz z mojego kazalnicy)
To się źle zestarzało! Jest teraz mnóstwo zgłoszeń tego problemu (11/2023)

Raczej nie jesteś kimś, kto regularnie zajmuje się kontrolą jakości (QC). Gdyby to była zła kontrola jakości, zobaczylibyśmy o wiele więcej tego problemu. Już sam fakt, że ten wątek ma ponad rok i tylko 26 postów, mówi mi, że jest to odosobniony incydent. Weź pod uwagę nie tylko setki tysięcy HRVs produkowanych każdego roku. Pomyśl tylko o prawie 11 000 osób na tym forum. Gdyby to była zła kontrola jakości lub powszechny problem, ten wątek miałby więcej akcji. Zawsze, gdy masz masową produkcję, prawdopodobnie napotkasz wadę. Może to być pracownik linii montażowej, który nie docisnął wystarczająco mocno, ponieważ miał swędzenie, a złącze gdzieś nie było wystarczająco mocno dokręcone. Czy przeszło QC? Tak, ale w transporcie lub podczas użytkowania to złącze się poluzowało. Może to być tylko ta jedna losowa wada produkcyjna. Ale ogólnie rzecz biorąc, powiedziałbym, że kontrola jakości jest całkiem dobra w tym konkretnym obszarze pojazdu. Czy to do bani dla tych, którzy tego doświadczają? Tak!!! Ale nie jest to duży problem z kontrolą jakości. (Schodzę teraz z mojej skrzynki)
To się źle zestarzało! Jest teraz mnóstwo zgłoszeń tego problemu (11/1023).

Chciałem tylko podziękować za opublikowanie tego. Moja żona kupiła używanego HRV z 2016 roku w 2019 roku. Wskaźnik migotał i kiedy 3-4 lata temu szukałem rozwiązania, było wiele skarg, ale żadnego rozwiązania. W końcu przestał działać około miesiąc temu i zabrała go do dealera. 1700 $. Znalazłem to i zajęło to tylko 30 minut i jest naprawione. Nie jestem przyzwyczajony do lutowania tak małych rzeczy, więc to nie jest moja najczystsza praca, ale zadziałało.

Attachments

Chciałem tylko podziękować za opublikowanie tego. Moja żona kupiła używanego HRV z 2016 roku w 2019 roku. Wskaźnik migotał i kiedy 3-4 lata temu szukałem rozwiązania, było wiele skarg, ale żadnego rozwiązania. W końcu przestał działać około miesiąc temu i zabrała go do dealera. 1700 $. Znalazłem to, zajęło to tylko 30 minut i jest naprawione. Nie jestem przyzwyczajony do lutowania tak małych rzeczy, więc to nie jest moja najczystsza robota, ale zadziałało.
Nie pracowałem przy samochodzie od czasu, gdy miały gaźniki… Zastanawiam się, czy byłoby to dla mnie wystarczająco łatwe, żebym mógł spróbować… 🤔

Chciałem tylko podziękować za opublikowanie tego. Moja żona kupiła używany samochód HRV z 2016 roku w 2019 roku. Wskaźnik migotał i kiedy 3-4 lata temu szukałem rozwiązania, było wiele skarg, ale żadnego rozwiązania. W końcu przestał działać na dobre około miesiąc temu i zabrała go do dealera. 1700 $. Znalazłem to, zajęło to tylko 30 minut i jest naprawione. Nie jestem przyzwyczajony do lutowania tak małych rzeczy, więc to nie jest moja najczystsza praca, ale zadziałało.
Gdzie na płytce drukowanej zestawu wskaźników znajdowały się te piny, które przylutowałeś?

Chciałem tylko podziękować za opublikowanie tego. Moja żona kupiła używanego HRV z 2016 roku w 2019 roku. Wskaźnik migotał i kiedy 3-4 lata temu szukałem rozwiązania, było wiele skarg, ale żadnego rozwiązania. W końcu przestał działać na dobre około miesiąca temu i zabrała go do dealera. 1700 $. Znalazłem to, zajęło to tylko 30 minut i jest naprawione. Nie jestem przyzwyczajony do lutowania tak małych rzeczy, więc to nie jest moja najczystsza praca, ale zadziałało.
Dobra robota! Hej, cokolwiek załatwia sprawę za szaleńczo mniej niż chcą dealerzy. Podoba mi się również to, że ratuje w ten sposób idealny kawałek sprzętu przed śmieciami.
Nie pracowałem przy samochodzie od czasu, gdy miały gaźniki... Zastanawiam się, czy byłoby to dla mnie wystarczająco łatwe, żeby spróbować... 🤔
Szczerze mówiąc, to bardzo prosta praca, gdy ktoś wskaże ci właściwy kierunek (więcej na ten temat poniżej). Lutowanie to naprawdę bardzo podstawowa praca poprawkowa. Z dowolną tanią lutownicą z Amazon to tylko szybkie, sekundowe dotknięcie każdego zacisku. Miło jest dodać własny lut ołowiowy... ale założę się, że nawet to jest opcjonalne. I po prostu uważaj na rozpryski / plamy lutu. Oczywiście lutowanie to umiejętność, wiem, mam nadzieję, że w twoim domu jest jakaś uszkodzona elektronika, na której możesz poćwiczyć po obejrzeniu kilku filmów z YouTube, zanim podejmiesz to wyzwanie, jeśli jest ci to obce. Istnieją „płytki do ćwiczeń lutowania”, jeśli poszukasz w Google. Amazon je ma... wszystkie wydawały mi się trochę drogie.
Gdzie na płytce drukowanej zestawu wskaźników znajdowały się te piny, które przylutowałeś?
Dostałem wszystkie niezbędne informacje post Wakefj i spisałem tutaj moje doświadczenia z wyjmowaniem zestawu wskaźników i poprawianiem mojego własnego zestawu wskaźników. Mam nadzieję, że to pomocne. Mój zestaw wskaźników od tego czasu nie miał żadnych problemów! Nigdy bym tego nie próbował bez wskazówek z postu Wakefj.

Świetna robota! Hej, cokolwiek załatwia sprawę za szalenie mniej niż chcą dealerzy. Podoba mi się również to, że ratuje wspaniały kawałek sprzętu przed śmieciami.

Szczerze mówiąc, to bardzo prosta robota, gdy ktoś wskaże ci właściwy kierunek (więcej na ten temat poniżej). Lutowanie to naprawdę bardzo podstawowa poprawka. Z dowolną tanią lutownicą z Amazon to tylko szybki, sekundowy dotyk na każdym zacisku. Miło jest dodać własny lut ołowiowy... ale założę się, że nawet to jest opcjonalne. I po prostu uważaj na rozpryski/krople lutu. Oczywiście lutowanie to umiejętność, wiem, miejmy nadzieję, że w twoim domu jest jakaś martwa elektronika, na której możesz poćwiczyć po obejrzeniu kilku filmów na YouTube, zanim podejmiesz wyzwanie, jeśli jest to dla ciebie obce. „Płytki do ćwiczeń lutowania” istnieją, jeśli poszukasz w Google. Amazon je ma... wszystkie wydawały mi się drogie.

Dostałem wszystkie niezbędne informacje post Wakefj i spisałem moje doświadczenia z wyjmowaniem zestawu wskaźników i poprawianiem mojego własnego zestawu wskaźników tutaj. Mam nadzieję, że to pomocne. Mój zestaw wskaźników od tego czasu nie miał żadnych problemów! Nigdy bym tego nie próbował bez wskazówek z postu Wakefj.
Mam lut i ołówek i mogę ćwiczyć, prawdopodobnie bardziej denerwuje mnie wyjęcie zestawu wskaźników z mojego samochodu i ponowne włożenie go, modląc się, żebym mógł sobie z tym poradzić bez zepsucia. Ale dzięki za pogadankę. 😊

Również mam ten problem w moim HR-V z 2017 roku. Zastanawiam się, czy ktoś już ustalił przyczynę? Było też kilka bardzo zimnych i mokrych poranków, kiedy mój samochód początkowo nie chciał odpalić, ale próbowałem dalej i w końcu się udało. Nie jestem pewien, czy to powiązane, czy inny problem, ale dałem sprawdzić akumulator i był w porządku….!

Ja również mam ten problem w moim hrv z 2017 roku. Zastanawiam się, czy ktoś już ustalił przyczynę? Było też kilka bardzo zimnych i mokrych poranków, kiedy mój samochód początkowo nie chciał odpalić, a ja próbowałem i w końcu się udało. Nie jestem pewien, czy to powiązane, czy to inny problem, ale dałem sprawdzić akumulator i był w porządku…!
Jeśli przeczytasz ten post, zobaczysz, że jedną z przyczyn są pęknięcia w lutach w zestawie wskaźników, co jest dość łatwą naprawą, jeśli lubisz majsterkować i nie masz nic przeciwko prostemu lutowaniu. Używane zestawy wskaźników też są dostępne, ale mają swoje własne wyzwania, o których, jak sądzę, mówiłem w kilku wcześniejszych postach. Ale muszę powiedzieć, że nieuruchamianie samochodu wydaje się być prawdopodobnie innym problemem.

Jeśli przeczytasz ten post, zobaczysz, że jedną z przyczyn są pęknięcia w lutowanych połączeniach w zestawie wskaźników, co jest dość łatwą naprawą, jeśli lubisz majsterkować i nie masz nic przeciwko prostemu lutowaniu. Używane zestawy wskaźników też są dostępne, ale mają swoje własne wyzwania, o których, jak sądzę, mówiłem w kilku wcześniejszych postach tutaj. Ale muszę powiedzieć, że nierozruch samochodu wydaje się być prawdopodobnie innym problemem.
Dzięki! Nie zdawałem sobie sprawy, że na ten wątek jest wiele stron z odpowiedziami i czytałem tylko pierwszą, haha! Nadrobię zaległości i przejrzę. Mój samochód jest objęty dość kompleksową gwarancją... ale oczywiście mają wygórowaną opłatę za zdiagnozowanie jakiegokolwiek problemu przed wykonaniem jakiejkolwiek pracy, która wtedy może, ale nie musi być objęta gwarancją. Wszyscy ludzie, z którymi rozmawiałem w moim salonie, wydają się mniej niż kompetentni, więc bardzo niechętnie płaciłem jakąkolwiek opłatę za diagnozę w przypadku spraw elektrycznych, o których wiem, że mogą być skomplikowane i trudne do zlokalizowania. Może zaniosę te informacje mojemu osobistemu mechanikowi i poproszę go o opinię.

Czy ktoś jeszcze ma wskaźnik paliwa / licznik kilometrów, który włącza się i wyłącza? Kiedy na zewnątrz było chłodniej, mój w przeszłości pokazywał bzdury, teraz po prostu się nie pojawia, dopóki mój samochód się nie nagrzeje. Zasugerowano mi, że to problem komunikacyjny. Jakieś pomysły, jak to naprawić? Wolałbym nie płacić dealerowi za rozwiązywanie problemów i nie jestem już objęty gwarancją.
Jeśli ktoś ma problem z migotaniem/mruganiem zestawu wskaźników, prosimy o wysłanie e-maila na adres acs@ahm.honda.com, aby poinformować firmę Honda Corporation, że nie tylko my mamy do czynienia z tym problemem.
Uważam, że im więcej osób poinformuje Hondę, tym być może nastąpi wezwanie do serwisu i nie będziemy musieli płacić wygórowanych kwot za błąd produkcyjny.

Aktualizacja: Minęły prawie 2 lata, odkąd przelutowałem piny złącza w zestawie wskaźników; deska rozdzielcza działa w 100%. -Żadnych migotań, żadnego zgadywania ilości paliwa itp. Trochę cierpliwości, kilka typowych narzędzi ręcznych, lutownica i lut elektroniczny naprawią to (znajdź mój post z 1 listopada 2022 r., aby uzyskać szczegółowe instrukcje krok po kroku). Szkoda, że Honda nie wyda wezwania do naprawy w związku z tym problemem.

Mój HR-V EX AWD z 2016 roku, po okresie gwarancji (zakupiony jako używany z certyfikatem Hondy w 2018 roku z przebiegiem około 30 000 mil, obecnie około 51 000 mil), zaczął doświadczać pustego lub migającego prawego wyświetlacza licznika kilometrów/paliwa/temperatury kilka tygodni temu, gdy pogoda się ochłodziła. Temperatura powietrza na zewnątrz wynosząca 65 stopni lub mniej powodowała, że wyświetlacz pozostawał pusty lub migał sporadycznie, aż temperatura osiągnęła 70 stopni lub więcej. Próbowałem nacisnąć przycisk resetowania licznika podróży, co przywracało wyświetlacz, dopóki go naciskałem, ale oczywiście, zbyt częste naciskanie go również resetowało mój licznik podróży.

Więc dzisiaj obejrzałem kilka filmów na YT, ponownie przeczytałem ten wątek i podobne tutaj oraz na forum Fit, które obserwuję.
Jeden z filmów na YT wspomniał o odłączeniu akumulatora samochodowego, ale ponieważ zestaw wskaźników ma tylko jedną wiązkę, która wtyka się w deskę rozdzielczą, a ja nie używałem metalowych narzędzi, nie grzebałem przy poduszce powietrznej ani żadnych innych elementach elektrycznych, wydawało się to przesadne, więc zostawiłem akumulator podłączony.

Wysunąłem kierownicę maksymalnie do siebie i maksymalnie w dół, a następnie obróciłem kierownicę o około 30 stopni w lewo, aby ułatwić demontaż zestawu wskaźników. Pociągnąłem osłonę do siebie, aby zwolnić zatrzaski osłony (najpierw górne), usunąłem trzy śruby mocujące zestaw wskaźników i czwartą mocującą przedłużony górny zatrzask zestawu wskaźników, a następnie wyjąłem zestaw wskaźników z samochodu, wypinając szary zatrzask z zestawu wskaźników, naciskając na górne zwolnienie, jednocześnie wyciągając złącze z zestawu wskaźników. Następnie usunąłem śruby mocujące biały tylny panel do zestawu wskaźników. Usunięcie białego panelu zapewnia łatwy dostęp do pionowego rzędu przylutowanych pinów po lewej stronie, patrząc na tylną płytkę obwodu zestawu wskaźników. Następnie ponownie podgrzałem każdy z problematycznych pinów za pomocą lutownicy elektrycznej o niskiej mocy i bardzo cienkiej, spiczastej końcówce. Za pierwszym razem nie próbowałem dodawać więcej lutu. Przetestowałem zestaw wskaźników, ponownie go podłączając, zanim ponownie zamontowałem biały plastikowy tył.

Działało zgodnie z oczekiwaniami, ale prawdopodobnie dlatego, że przypadkowo próbowałem uruchomić samochód bez nogi na hamulcu za pierwszym razem, wskaźnik Check Engine również się zaświecił. Temperatura otoczenia wynosiła około 70 stopni, kiedy go testowałem.
Aby upewnić się, że moja pierwsza próba nie była wadliwym lutowaniem, ponownie podgrzałem każdy pin i tym razem dodałem odrobinę świeżego lutu. Podczas drugiego testu wskaźnik Check Engine nie zaświecił się.

Ponownie zamontowałem biały tylny panel na zestawie wskaźników, zamontowałem śruby, ponownie zamontowałem sam zestaw wskaźników, przymocowałem go śrubami i ponownie zamontowałem osłonę, umieszczając dolne dwie „nóżki” za istniejącą osłoną i ostrożnie wsunąłem światło deski rozdzielczej i trzpień resetowania na miejsce, zanim całkowicie zatrzasnąłem górną część osłony z powrotem na miejsce.

Przeprowadzę przyszłą aktualizację w tym wątku tylko wtedy, gdy moja naprawa nie zadziała w niższych temperaturach powietrza lub wystąpią inne problemy.

Zabrałem mojego HR-V z 2020 roku do dealera po tym, jak wskaźnik paliwa zaczął wariować po wykonaniu akcji serwisowej pompy paliwa.
Dealer właśnie do mnie zadzwonił i stwierdził, że panel wskaźników zostanie wymieniony BEZPŁATNIE, ponieważ jest uważany za element objęty gwarancją emisji spalin.
Nie słyszałem, żeby komukolwiek wymieniano wskaźniki w ramach gwarancji na emisję spalin... Mam nadzieję, że nie usłyszę innej historii, kiedy odbiorę samochód jutro.

Zabrałem mojego HR-V z 2020 roku do dealera po tym, jak wskaźnik paliwa zaczął wariować po wykonaniu akcji serwisowej pompy paliwa.
Dealer właśnie do mnie zadzwonił i stwierdził, że panel wskaźników/wskaźników zostanie wymieniony BEZPŁATNIE, ponieważ jest uważany za element gwarancji emisji spalin.
Nie słyszałem, żeby ktoś inny wymieniał wskaźniki w ramach gwarancji emisji spalin... Mam nadzieję, że nie usłyszę innej historii, kiedy odbiorę samochód jutro.
Szczęśliwy pies!!

101 - 120 of 121 Posts