Mój HR-V EX AWD z 2016 roku, po okresie gwarancji (zakupiony jako używany z certyfikatem Hondy w 2018 roku z przebiegiem około 30 000 mil, obecnie około 51 000 mil), zaczął doświadczać pustego lub migającego prawego wyświetlacza licznika kilometrów/paliwa/temperatury kilka tygodni temu, gdy pogoda się ochłodziła. Temperatura powietrza na zewnątrz wynosząca 65 stopni lub mniej powodowała, że wyświetlacz pozostawał pusty lub migał sporadycznie, aż temperatura osiągnęła 70 stopni lub więcej. Próbowałem nacisnąć przycisk resetowania licznika podróży, co przywracało wyświetlacz, dopóki go naciskałem, ale oczywiście, zbyt częste naciskanie go również resetowało mój licznik podróży.
Więc dzisiaj obejrzałem kilka filmów na YT, ponownie przeczytałem ten wątek i podobne tutaj oraz na forum Fit, które obserwuję.
Jeden z filmów na YT wspomniał o odłączeniu akumulatora samochodowego, ale ponieważ zestaw wskaźników ma tylko jedną wiązkę, która wtyka się w deskę rozdzielczą, a ja nie używałem metalowych narzędzi, nie grzebałem przy poduszce powietrznej ani żadnych innych elementach elektrycznych, wydawało się to przesadne, więc zostawiłem akumulator podłączony.
Wysunąłem kierownicę maksymalnie do siebie i maksymalnie w dół, a następnie obróciłem kierownicę o około 30 stopni w lewo, aby ułatwić demontaż zestawu wskaźników. Pociągnąłem osłonę do siebie, aby zwolnić zatrzaski osłony (najpierw górne), usunąłem trzy śruby mocujące zestaw wskaźników i czwartą mocującą przedłużony górny zatrzask zestawu wskaźników, a następnie wyjąłem zestaw wskaźników z samochodu, wypinając szary zatrzask z zestawu wskaźników, naciskając na górne zwolnienie, jednocześnie wyciągając złącze z zestawu wskaźników. Następnie usunąłem śruby mocujące biały tylny panel do zestawu wskaźników. Usunięcie białego panelu zapewnia łatwy dostęp do pionowego rzędu przylutowanych pinów po lewej stronie, patrząc na tylną płytkę obwodu zestawu wskaźników. Następnie ponownie podgrzałem każdy z problematycznych pinów za pomocą lutownicy elektrycznej o niskiej mocy i bardzo cienkiej, spiczastej końcówce. Za pierwszym razem nie próbowałem dodawać więcej lutu. Przetestowałem zestaw wskaźników, ponownie go podłączając, zanim ponownie zamontowałem biały plastikowy tył.
Działało zgodnie z oczekiwaniami, ale prawdopodobnie dlatego, że przypadkowo próbowałem uruchomić samochód bez nogi na hamulcu za pierwszym razem, wskaźnik Check Engine również się zaświecił. Temperatura otoczenia wynosiła około 70 stopni, kiedy go testowałem.
Aby upewnić się, że moja pierwsza próba nie była wadliwym lutowaniem, ponownie podgrzałem każdy pin i tym razem dodałem odrobinę świeżego lutu. Podczas drugiego testu wskaźnik Check Engine nie zaświecił się.
Ponownie zamontowałem biały tylny panel na zestawie wskaźników, zamontowałem śruby, ponownie zamontowałem sam zestaw wskaźników, przymocowałem go śrubami i ponownie zamontowałem osłonę, umieszczając dolne dwie „nóżki” za istniejącą osłoną i ostrożnie wsunąłem światło deski rozdzielczej i trzpień resetowania na miejsce, zanim całkowicie zatrzasnąłem górną część osłony z powrotem na miejsce.
Przeprowadzę przyszłą aktualizację w tym wątku tylko wtedy, gdy moja naprawa nie zadziała w niższych temperaturach powietrza lub wystąpią inne problemy.