Honda HR-V Forum banner

Aktualizacje map nawigacji satelitarnej / GPS.

8.1K views 3 replies 3 participants last post by  Andr80  
#1 ·
Niektórzy właściciele samochodów wyposażonych w nawigację Garmin mogą nie wiedzieć, że przysługuje im 5 lat (od nowości) bezpłatnych aktualizacji map w Europie i innych regionach. (3 lata w USA).
To prosta procedura, jeśli dokładnie wykonasz instrukcje tutaj: Aktualizacja mapy nawigacji Honda | Pomoc techniczna Garmin

Użyj pendrive'a USB o pojemności 16 GB. NIE większego, NIE mniejszego. Przewodnik podaje, że zajmuje to do 4 godzin. W przypadku map europejskich pobranie nowych map na pendrive zajęło mi na komputerze nieco ponad godzinę (mam wolne łącze internetowe 10 Mb/s), a następnie pół godziny na aktualizację map w samochodzie. Musisz mieć włączony silnik podczas aktualizacji w samochodzie, więc zrób to, gdy planujesz dłuższą jazdę, podczas której nie potrzebujesz nawigacji, lub przygotuj się na pozostawienie silnika na biegu jałowym podczas jazdy.

Kolejne aktualizacje są szybsze, jeśli zarezerwujesz pendrive tylko do tego celu.

#3 ·
Zamiast pozostawiać pojazd na biegu jałowym podczas programowania/konfigurowania nawigacji lub flashowania ECU lub czegokolwiek innego, podłączenie ładowarki akumulatora, a nawet ładowarki podtrzymującej, zapewni odpowiednie napięcie i pozwoli zaoszczędzić benzynę.

Większość dealerów i programistów samochodowych z rynku wtórnego wymaga podłączenia ładowarki akumulatora do pojazdu przed programowaniem.
Podobnie jak w przypadku flashowania/programowania telefonu komórkowego, tabletu, laptopa itp.
Dzięki za to, ale czy stacyjka sama się nie wyłącza, jeśli silnik nie pracuje przez pół godziny? Kilka razy, kiedy czekałem na żonę, słuchając radia, wszystko wyłączyło się po pół godzinie. Ponadto instrukcja mówi, aby nie podłączać ładowarki akumulatora bez odłączania akumulatora od samochodu. Za radą mojego dostawcy ignoruję to, ale tylko wtedy, gdy używam inteligentnej ładowarki 4A.