Honda HR-V Forum banner

Uszkodzenie opony

9.6K views 37 replies 11 participants last post by  John35g  
#1 ·
Cześć wszystkim, jestem właścicielem HR-V EX AWD z 2021 roku i znalazłem to wczoraj w tylnej oponie pasażera po włączeniu się kontrolki niskiego ciśnienia w oponach. Planuję sam to załatać, mimo że nie jest to zalecane. Zastanawiam się, czy muszę wymienić wszystkie opony, ponieważ jest to pojazd z napędem na wszystkie koła, czy mogę wymienić tylko jedną lub dwie z tyłu?

#4 ·
Problemem z wymianą tylko jednego, jak rozumiem, jest to, że jeśli rozmiary są różne, może to obciążać mechaniczne aspekty napędu w tej części samochodu.
To właśnie słyszałem/czytałem w przeszłości. Słyszałem również, że jeśli masz pojazd z napędem na wszystkie koła, musisz wymienić wszystkie opony w tym samym czasie. Nie jestem pewien, czy jest to wykonalne, zwłaszcza że koszt jednej opony Michelin wynosi ponad 200 dolarów!

#7 ·
Podłącz to! Jeśli nie przecieka, powinno być dobrze. Jeśli ciśnienie spada z czasem, włączając kontrolkę TPS, zanieś to do warsztatu oponiarskiego i zleć im załatanie od wewnątrz.

Nigdzie, jak widziałem, nie ma wzmianki o jednoczesnej wymianie wszystkich opon, jak jest to wymagane w Subaru. Każdy z nich używa innego systemu AWD.

#8 ·
Zatkaj to! Jeśli nie przecieka, powinno być dobrze. Jeśli ciśnienie spada w ciągu pewnego czasu, włączając kontrolkę TPS, zanieś to do warsztatu oponiarskiego i zleć im załatanie go od wewnątrz.

Nigdzie nie ma wzmianki, którą widziałem, o konieczności jednoczesnej wymiany wszystkich opon, jak jest to wymagane w Subaru. Każdy z nich używa innego systemu AWD.
Zatknałem to wczoraj wieczorem i będę na to uważał przez kilka następnych tygodni. Myślę, że widziałem filmik Scotty'ego Kilmera, w którym krytykował pojazdy z napędem na wszystkie koła jako marnotrawstwo pieniędzy i wspomniał, że gdy jedna opona się zepsuje, wszystkie trzeba wymienić. Być może odnosił się tylko do Subaru, ale nie pamiętam.

#12 ·
Znalazłem to również w instrukcji obsługi:
Wymiana opon i kół Wymień opony na opony radialne tego samego rozmiaru, indeksu nośności, indeksu prędkości i maksymalnego ciśnienia na zimno (jak podano na boku opony). Użycie opon o innym rozmiarze lub konstrukcji może spowodować nieprawidłowe działanie niektórych systemów pojazdu, takich jak ABS i system Vehicle Stability Assist® (VSA®). Najlepiej wymieniać wszystkie cztery opony jednocześnie. Jeśli to niemożliwe, wymień opony przednie lub tylne parami. Upewnij się, że specyfikacje kół odpowiadają specyfikacjom oryginalnych kół.

#16 ·
Załóż tam swoje zapasowe koło i zobacz, co się stanie..

Miałem Mitsubishi z 2009 roku, które złapało gumę...w ciągu kilku minut po założeniu koła zapasowego, dostałem pokaz świetlny na desce rozdzielczej o systemie AWD...
Użyłem koła zapasowego - miałem tylko kontrolkę ostrzegawczą TPS - przejechałem 35 mil do domu, a następnie 6 mil do warsztatu w celu naprawy. Żadna kontrolka AWD się nie zapaliła.
(Moje przeczucie mówi, że AWD w ogóle się nie aktywowało w tym okresie TBH)

#18 ·
Traktuję to jako rekomendację ("to najlepsze"), a nie wymóg. Oni tak naprawdę mówią tutaj, że można mieszać zużyte opony tylne z nowymi przednimi. Kiedy mówią tutaj o "ROZMIARZE", mówią o rzeczywistym rozmiarze opony, np.: 215/55/R17, a nie o średnicy.

Oczywiście wszyscy możemy robić to, co uważamy za najlepsze. Gdybym przebił oponę, a pozostałe 3 miałyby jeszcze mnóstwo kilometrów do przejechania, prawdopodobnie wymieniłbym tylko przebitą oponę. To tylko ja. Tak, może to nie współgrać dobrze z TPS, a może tak. Jeśli różnica między nową a starą oponą jest minimalna, wątpię, aby był jakiś problem. Najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie używanej opony tego samego rozmiaru/marki jako zamiennika. Warsztat oponiarski na końcu ulicy ma kilka dobrych używanych opon właśnie z tego powodu.

#22 ·
PODŁĄCZ i ZAPOMNIJ. Nie potrzebujesz nowej opony (moim zdaniem) - ta opona ma jeszcze tak dużo bieżnika! Mój CR-V miał 4 kołki w 2 oponach (3 w 1 i 1 w drugiej) - to było z jazdy przez plac budowy, podczas gdy nasz dom był budowany. Ta lokalizacja jest w porządku, a kołek wytrzyma DŁUGO (gdyby był blisko ściany bocznej, wymieniłbym oponę). Przejechałem co najmniej 15 tysięcy mil więcej na tych oponach. Również wiele lat temu pracowałem w salonie samochodowym. Cały czas wtykaliśmy opony naszych ciężarówek z częściami i jeździliśmy nimi, aż się zużyły. Ani razu nie miałem problemu. Po prostu upewnij się, że wywiercisz otwór, aby kołek dobrze uszczelniał... lub zanieś go do warsztatu, aby to zrobili. Miejsce w pobliżu mnie pobierało 14 dolarów. Osobiście nigdy nie wymieniłbym tej opony, dopóki się nie zużyje.

#23 ·
WŁÓŻ I ZAPOMNIJ. Nie potrzebujesz nowej opony (moim zdaniem) - ta opona ma jeszcze tak dużo bieżnika!
Mój CR-V miał 4 wtyczki w 2 oponach (3 w jednej i 1 w drugiej) - to było z jazdy przez plac budowy podczas budowy naszego domu. To miejsce jest w porządku, a wtyczka wytrzyma długo (gdyby była blisko ściany bocznej, wymieniłbym oponę). Przejechałem co najmniej 15 000 mil więcej na tych oponach. Również wiele lat temu pracowałem w salonie samochodowym. Cały czas wtykaliśmy opony naszych ciężarówek z częściami i jeździliśmy nimi, aż się zużyły. Nigdy nie miałem problemu. Po prostu upewnij się, że wywiercisz otwór, aby wtyczka dobrze uszczelniała... lub zanieś ją do warsztatu, aby to zrobić. Miejsce w pobliżu mnie pobierało 14 $.

Osobiście nigdy nie wymieniłbym tej opony, dopóki się nie zużyje.
Sam załatałem oponę, właściwie kazałem to zrobić mojemu synowi, żeby się nauczył, i przejechałem kilka mil na autostradzie, a także ulicami miasta. Trzyma się dobrze. Nie chciałem zabierać go do warsztatu i kazać im powiedzieć, że nie załatwią go ani nie załatają, ponieważ jest blisko boku i chcą mi sprzedać nowe opony. Dam ci znać, czy się podda, zanim bieżnik się zużyje. Jeszcze raz dziękuję wszystkim, to był ciekawy temat do przeczytania. :)

#28 ·
Moja żona niedawno miała przebitą oponę w swoim HRV AWD. Zabrałem jej samochód, żeby wymienić oponę. Sprzedawca w sklepie z oponami powiedział mi, że muszę wymienić dwie opony, a nie tylko jedną. Słyszałem o tym w przeszłości i rozumiałem, że często trzeba kupić dwie, aby każda oś miała równe opony po lewej i prawej stronie. Moja żona jeździła swoim samochodem przez tydzień i miała straszne problemy ze słabym przyspieszeniem, wibracjami i strasznym hałasem. Dociągnęła swój samochód do domu i umówiłem się na wizytę po poniedziałku po weekendzie. Stacja serwisowa zadzwoniła do mnie po tym, jak go przywiozłem i wyjaśniła, że ​​skrzynia rozdzielcza i tylny mechanizm różnicowy zostały zniszczone. Później potwierdzili, że również skrzynia biegów została zniszczona. Dowiedziałem się od nich, że różne marki i/lub różnice w rozmiarach opon z jednej osi na drugą mogą powodować poważne problemy z układem napędowym. Biorąc pod uwagę, że był to nasz pierwszy pojazd z napędem na wszystkie koła, nie byłem tego świadomy, dopóki nie usłyszałem tego od naszej stacji serwisowej. Zadzwoniłem do sprzedawcy opon i szybko zdałem sobie sprawę, że lokalnie nie mogą mi pomóc w odzyskaniu kwoty, którą wydałem z powodu uszkodzeń. Zadzwoniłem do centrali sprzedawcy opon i próbuję coś załatwić. Przeczytałem prawie wszędzie, że wymiana wszystkich 4 opon jest bardzo sugerowana w przypadku pojazdów z napędem na wszystkie koła. Sklep z wymianą opon nawet wymienia to na swojej stronie internetowej i być może czytałem to również na stronie Hondy. Ale nie mogę znaleźć żadnej dokumentacji od Hondy ani żadnej ogólnej dokumentacji dotyczącej opon, która dokładnie określałaby, które elementy układu napędowego mogą ulec uszkodzeniu i jaki rodzaj uszkodzeń mogą ponieść w wyniku niedopasowanych opon. Czy ktoś może skierować mnie do dokumentacji, która wyjaśnia potencjalne części, które mogą ulec uszkodzeniu z powodu niedopasowanych opon w HRV AWD? Z góry dziękuję.

#30 ·
Witaj i dziękuję za odpowiedź. Pojazd to HRV ex z 2017 roku. Dwie nowe opony zostały wymienione z przodu pojazdu, więc przód samochodu miał nowe opony, a tył stare. Jeśli chodzi o moją skrzynię rozdzielczą, stwierdziłem, że komponent jest faktycznie wymieniony jako „zespół transferowy”. Powiedziano mi, że tylne mechanizmy różnicowe mają problemy, ponieważ interpretują różnicę w rozmiarze opon jako poślizg trakcji, co powoduje ciągłe włączanie i wyłączanie sprzęgieł w celu kompensacji. Najwyraźniej jest to bardzo dyskusyjna myśl, ale większość warsztatów oponiarskich zaleca wymianę 4 opon w pojazdach z napędem na wszystkie koła, a niektórzy sugerują szlifowanie opon, jeśli wymieni się mniej niż 4. Uważam, że praktyka jednoczesnej wymiany 4 opon jest nawet wymieniona w niektórych instrukcjach obsługi producentów pojazdów z napędem na wszystkie koła. Jedynymi sporami dotyczącymi tej praktyki są osoby fizyczne, a nie dokumenty techniczne ani pisma. Biorąc pod uwagę, że niektórzy się z tym nie zgadzają, szukam informacji, które potwierdzają możliwe uszkodzenia, wymieniając uszkodzone elementy układu napędowego.

#31 ·
Witaj i dziękuję za odpowiedź. Pojazd to 2017 HRV ex. Dwie nowe opony zostały wymienione z przodu pojazdu, więc przód samochodu miał nowe opony, a tył stare. Jeśli chodzi o moją skrzynię rozdzielczą, stwierdziłem, że komponent ten jest faktycznie wymieniony jako „zespół przeniesienia napędu”. Powiedziano mi, że tylne mechanizmy różnicowe mają problemy, ponieważ interpretują różnicę w rozmiarze opon jako utratę trakcji, co powoduje ciągłe włączanie i wyłączanie sprzęgieł w celu kompensacji. Najwyraźniej jest to bardzo dyskusyjna myśl, ale większość warsztatów oponiarskich zaleca wymianę 4 opon w pojazdach z napędem na wszystkie koła, a niektórzy sugerują szlifowanie opon, jeśli wymienia się mniej niż 4. Uważam, że praktyka wymiany 4 na raz jest nawet wymieniona w niektórych instrukcjach obsługi producentów pojazdów z napędem na wszystkie koła. Jedynymi sporami dotyczącymi tej praktyki są osoby fizyczne, a nie dokumenty techniczne ani pisma. Biorąc pod uwagę, że niektórzy się z tym nie zgadzają, szukam informacji, które potwierdzają możliwe uszkodzenia, wymieniając uszkodzone elementy układu napędowego. Dziękuję
Cóż, mam 2017 i wymieniłem jedną oponę bez problemów (poza tym, że kontrolka TP włączała się bez powodu, czasami) - potem musiałem wymienić kolejną oponę kilka miesięcy później
- umieściliśmy 2 „nowsze” na tej samej osi w tym czasie.
Nigdy nie miałem żadnych problemów związanych ze skrzynią biegów, mechanizmem różnicowym itp. - prawie 48 000 mil.
Brak hałasu lub ostrych dźwięków - brak problemów z prowadzeniem.

#32 · (Edited)
Dla pojazdu KAŻDEGO AWD/4WD, zawsze zaleca się, aby wszystkie 4 opony były identyczne...

Jednak AWD i 4WD to terminy nietechniczne. Dokładnie jaki typ systemu AWD/4WD posiada pojazd, określa, jak krytyczne jest posiadanie wszystkich 4 opon dokładnie takich samych.

AWD HRV ma nieskręcane przednie i tylne mechanizmy różnicowe. Jest to przede wszystkim system napędu na przednie koła z zestawem przekładni dodanym do transaxle, aby napędzać tylny wał napędowy. Tylny wał napędowy zawsze się obraca. W tylnym mechanizmie różnicowym znajduje się elektronicznie sterowane sprzęgło mokre, które kontroluje włączanie tylnych kół.

Czy uszkodzisz coś, jeżdżąc na 1 lub 2 oponach, które mają nieco inną średnicę w AWD HRV? Nie było wielu zgłoszeń, że tak się dzieje na tym forum.

Ponieważ żaden mechanizm różnicowy nie jest zablokowany, nie widzę, jak którykolwiek z mechanizmów różnicowych mógłby zostać uszkodzony przez niedopasowane opony. Ponieważ system AWD nie jest włączony podczas jazdy po mieście po nawierzchni, nie widzę, jak tylne sprzęgło w mechanizmie różnicowym mogłoby zostać uszkodzone przez niedopasowane opony. Widzę, że tylne sprzęgło mogłoby zostać uszkodzone podczas dużej jazdy w śliskich warunkach z niedopasowanymi oponami. Nie widzę, jak przekładnia CVT mogłaby zostać w ogóle uszkodzona przez niedopasowane opony.

Jeśli 2 nowe przednie opony miałyby bardzo różną średnicę niż 2 stare tylne opony, powinno to uruchomić jakieś światła ostrzegawcze na desce rozdzielczej.

Zalecam drugą opinię, drugą kontrolę Twojego HRV, aby dokładnie ustalić, jakie są problemy. Podejrzewam, że Twój HRV miał istniejący problem z CVT, a CVT uległ awarii przypadkowo wraz z wymianą opon. Czy masz wszystkie wezwania do serwisu i TSB zakończone w swoim HRV, w tym wezwanie do serwisu/TSB CVT?

Pojazdy AWD/4WD mają zalety w porównaniu z pojazdami z napędem na 2 koła, ale mają również wady.

#34 ·
Dla KAŻDEGO pojazdu z napędem na wszystkie koła/4WD zawsze zaleca się utrzymywanie wszystkich 4 opon identycznych...

Jednak AWD i 4WD to terminy nietechniczne.
Dokładnie jaki typ systemu AWD/4WD ma pojazd, określa, jak krytyczne jest posiadanie wszystkich 4 opon dokładnie takich samych.

HRV z napędem na wszystkie koła ma niezamykające się mechanizmy różnicowe przednie i tylne.
Jest to przede wszystkim system napędu na przednie koła z zestawem przekładni dodanym do transaxle, aby napędzać tylny wał napędowy.
Wał napędowy tylny zawsze się obraca.
We tylnym mechanizmie różnicowym znajduje się sterowane elektronicznie mokre sprzęgło, które kontroluje włączanie tylnych kół.

Czy uszkodzisz coś, jeżdżąc na 1 lub 2 oponach, które mają nieco inną średnicę w HRV z napędem na wszystkie koła?
Na tym forum nie było wielu raportów na ten temat.

Ponieważ żaden mechanizm różnicowy nie jest zablokowany, nie widzę, jak którykolwiek z mechanizmów różnicowych mógłby zostać uszkodzony przez niedopasowane opony.
Ponieważ system AWD nie jest włączony podczas jazdy po mieście po nawierzchni, nie widzę, jak tylne sprzęgło w mechanizmie różnicowym mogłoby zostać uszkodzone przez niedopasowane opony.
Mogę sobie wyobrazić, że tylne sprzęgło może zostać uszkodzone podczas dużej jazdy w śliskich warunkach z niedopasowanymi oponami.
Nie widzę, jak przekładnia CVT mogłaby w ogóle zostać uszkodzona przez niedopasowane opony.

Jeśli 2 nowe przednie opony miałyby bardzo różną średnicę od 2 starych tylnych opon, powinno to uruchomić jakieś światła ostrzegawcze na desce rozdzielczej.

Zalecam drugą opinię, drugą kontrolę Twojego HRV, aby dokładnie ustalić, jakie są problemy.
Podejrzewam, że Twój HRV miał istniejący problem z CVT, a CVT uległ awarii przypadkowo wraz z wymianą opon.
Czy wykonałeś wszystkie wezwania do serwisu i TSB w swoim HRV, w tym wezwanie do serwisu/TSB CVT?

Pojazdy z napędem na wszystkie koła/4WD mają zalety w porównaniu z pojazdami z napędem na 2 koła, ale mają również wady.
Dziękuję za opinię i sugestie. Będąc nowym w Hondzie, HRV, pojazdach AwD i skrzyniach biegów CVT, wszystko jest bardzo mylące. Instrukcja sugeruje wymianę wszystkich 4 na raz, wiele sklepów z oponami to sugeruje, a ogólny konsensus, który znalazłem, również to sugeruje. Ale być może znajduję tylko to, czego szukam, a nie cały obraz. Wydaje się, i to tylko dla mnie, że wiele dokumentacji stwierdza praktykę wymiany 4 opon, ale jest to kwestionowane przez osoby fizyczne, a nie przez producentów lub grupę inżynierów.
Akceptuję, że mechanik z wieloletnim doświadczeniem ma renomowane doświadczenie w działaniu pojazdu lub praktyki, ale szukam pisemnego dokumentu, za którym stoi grupa. To tak, jakby lekarze mieli różne opinie na temat leczenia przeziębienia, ale AMA, FDA lub Klinika Mayo nie zajmują stanowiska. Wiertła do gwintowania mają określone średnice i można je znaleźć w podręczniku dla maszynistów, ale istnieją ciągłe rozbieżności w rozmiarach pogłębień.
Myślę, że szukam definitywnej dokumentacji, a nie osobistych, sklepowych lub regionalnych opinii. Ale ta dokumentacja może nie istnieć. Jeszcze raz dziękuję

#35 · (Edited)
Zawsze najlepiej jest podać rok i przebieg podczas publikowania. Musimy założyć, że samochód nie jest już objęty gwarancją??? Pierwszą rzeczą, którą bym zrobił, byłoby uzyskanie drugiej opinii. Nie sądzę, żeby ten mechanik tak naprawdę wiedział, co jest nie tak z samochodem. To brzmi dla mnie jak BS. Jak powiedzieli inni, o ile założyłeś opony tego samego rozmiaru co na drugiej osi, nie powinno dojść do uszkodzenia układu napędowego. Podczas gdy niektóre samochody z napędem na wszystkie koła wymagają wymiany wszystkich 4 opon, instrukcja obsługi HRV faktycznie stwierdza, że można wymienić tylko 2 opony. Sklepy z oponami oczywiście najczęściej zalecają wymianę wszystkich 4. Słyszałem o kilku przypadkach awarii łożyska środkowego w wale napędowym, prowadzącego do tylnego mechanizmu różnicowego. Spowodowałoby to wibracje i hałas. To niezbyt kosztowna naprawa. Miło byłoby móc znaleźć dokumentację, na przykład dotyczącą procentowej różnicy prędkości między przednimi i tylnymi kołami, zanim tylny mechanizm różnicowy się załączy. Wątpię, czy te informacje są dostępne publicznie i prawdopodobnie nawet dla technika. Daj nam znać, jak ci idzie.

#36 ·
@John35g Twój samochód ma napęd na wszystkie koła? P.S. Czuję, że ten wątek zostanie zablokowany i/lub połączony z niedawnym wątkiem, który @Ein zamieścił

#38 ·
#37 ·
Jeśli przednie i tylne opony znacznie różniłyby się średnicą, HRV wykryłoby różnicę, doszłoby do wniosku, że wymagany jest napęd na wszystkie koła, a następnie aktywowałoby system AWD (zablokowałoby mokre sprzęgło w tylnym mechanizmie różnicowym).
Na nawierzchni spowodowałoby to wiązanie układu napędowego i ewentualnie poślizg tylnego sprzęgła.
Kierowca "powinien" zauważyć wiązanie układu napędowego i hałas z tylnego sprzęgła.
Światło AWD byłoby włączone, a kontrolka ostrzegawcza TPMS również powinna być włączona.
Jeśli przejedzie się w ten sposób znaczny dystans, tylne sprzęgło przegrzeje się i ulegnie uszkodzeniu.
Nie widzę jednak, jak cokolwiek innego mogłoby ulec uszkodzeniu.
Jestem facetem technicznym i interesuje mnie tylko techniczna dyskusja.
Podejrzewam jednak, że OP szuka informacji do celów prawnych. :)